Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 73.000 stanovnika

Dragi naš vođo, napravit ćemo grad tebi u čast: Potrošit će 5 milijardi dolara na megalomanski projekt nazvan po moćniku

Turkmenistan
Turkmenistan Foto: Getty Images
Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara (oko 4,5 milijardi eura) za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su dužnosnici u srijedu.

Izoliranom srednjoazijskom zemljom koja graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada obitelj Berdimuhamedov.

Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrat, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamijenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu "Arkadag" (heroj zaštitnik) i nastavlja dominirati zemljom.

Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnoga grada Ašgabata, nosit će njegovu titulu.

Turkmenistan Turkmenistan Foto: Getty Images

Berdimuhamedov je naredio dužnosnicima da to na neki način unesu u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara", rekao je Derjageldi Orazov, dužnosnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju. "Druga faza koštat će oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procjenama."

Orazov je rekao da će se točna cijena znati nakon raspisivanja natječaja, ali već sada uvelike premašuje cifru od 1,5 milijardi dolara koja je objavljena u veljači 2020. godine.

Po podacima Svjetske banke, BDP Turkmenistana iznosi oko 45 milijardi dolara, a veliki dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi plina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna interpolova tjeralica "Sramota za Hrvatsku": Na granici uhićena članica Pussy Riota

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gori od 1971. godine VIDEO Predsjednik naredio da se ugase ''Vrata pakla'': Raniji pokušaji nisu bili uspješni

Skupine za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od plina na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu.

Arkadag, koji se nalazi u zoni potresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene