Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja odluku generala

Novi egipatski predsjednik sazvao raspušteni parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi egipatski predsjednik odlučio je u nedjelju da se raspušteni parlament, u kojem većinu imaju islamisti, treba ponovo sastati do izbora novog saziva, izmijenivši odluku generala koji su ga raspustili na temelju sudske odluke.

'Predsjednik Muhamed Mursi naredio je ponovno sazivanje sjednice izabranog parlamenta', navodi se u predsjedničkom priopćenju koje je pročitao Mursijev pomoćnik Jaser Ali. Prijevremeni parlamentarni izbori održat će se u roku od 60 dana od prihvaćanja novog ustava, rekao je Ali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eskalacija sukoba Monti nazvao Morsija i zatražio da se založi za primirje između Izraela i Gaze Slika nije dostupna Packa Morsiju Egipatski parlament: Sud upozorava da njegove odluke obvezuju

Egipatski Ustavni sud naložio je prošloga mjeseca raspuštanje donjeg doma parlamenta nakon što je utvrdio nepravilnosti u izbornom procesu.

>> Egipat: Morsi prisegnuo pred visokim ustavnim sudom

Generali članovi Vojnog vijeća, prijelazni vladari Egipta koji su 30. lipnja predali ovlasti Mursiju, proveli su tu sudsku odluku i sebi dali zakonodavne ovlasti. Pored toga generali su zadržali kontrolu nad procesom izrade novog ustava kao i glavnu riječ u pitanjima vanjske politike i sigurnosti.

Prema navodima Stevena Cooka, stručnjaka za Bliski istok u američkom 'think tanku' Vijeće za vanjske odnose, moćni egipatski generali naručili su arapski prijevod ustava Turske iz 1982., očito želeći kopirati nekadašnji turski model koji je vojsci osiguravao nadmoć nad civilnom vlašću. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene