Kiosk u Beogradu, ilustracija
Kiosk u Beogradu, ilustracija Foto: Afp

Srbija će od srijede 30. lipnja dobiti još jedan dnevni list - "Nova", a kuriozitet je da će, zbog višemjesečnih opstrukcija na domaćem tržištu, taj list biti tiskan - u Hrvatskoj.


U aktualnim medijskim uvjetima, gdje vladajuća Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ima dominantan utjecaj nad većinom tiskanih i elektroničkih medija, poglavito onih s nacionalnom frekvencijom, uredništvo i vlasnici "Nove" pokušavali su naći tiskaru na teritoriju Srbije, ali im nije uspjelo.

Vezani članci Edward Norton Velika holivudska faca danima boravi u Beogradu bez da je gotovo itko to znao, no sada ga je odala fotka iz Teslina muzeja! Požar na deponiju Vinča Požar na deponiju Vinča kod Beograda pod kontrolom: Aktivisti upozoravaju na višegodišnji problem

"Novu" će pisati i uređivati novinari istoimenog portala nova.rs, koji je u vlasništvu United Media Digital d.o.o, sa sjedištem u Luxembourgu, kompanije koja je članica grupacije United Group.

United Group je od ožujka 2019. u većinskom vlasništvu BC partners, jedne od vodećih globalnih investicijskih tvrtki.

U vlasništvu United Group su i regionalne kabelske televizije N1 i Nova, a akvizicija te kompanije odnedavno je i beogradski liberalno-građanski list Danas.

Grupu vide kao "tajkunsku"

Vučićeva SNS i vladajuće strukture United Group vide kao "tajkunsku" medijsku korporaciju koja podupire srbijansku oporbu i radi protiv državnih i nacionalnih interesa, premda je Skupština Srbije nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2020., uz iznimku manjinskih albanskih i bošnjačkih stranaka, pod skoro stopostotnom kontrolom Vučićevih naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera.

Takav omjer snaga približno vlada i u medijskoj sferi, gdje vladajuća koalicija ima pod kontrolom ili uživa nedvojbenu naklonost većinu tiskanih medija, poglavito tabloida - Kurir, Informer, Alo, Srpski telegraf, Objektiv, večernjaka Novosti, te konzervativne Politike, kao i pojedinih portala, a napose elektroničkih medija s nacionalnom frekvencijom.

Vladajuća koalicija u biti kontrolira i regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM), a nekoliko izvanparlamentarnih oporbenih stranaka i njihovih vođa su pod stalnim udarom Vučiću naklonjenih medija.

Stanje ljudskih prava jedna od primjedbi Bruxellesa

Vladavina prava, stanje ljudskih prava i sloboda, poglavito slobode i situacije u medijima, jedna je od stalnih primjedbi službenog Bruxellesa i tijela Europske unije u izvješćima o napretku Srbije u procesu eurointegracija.

"Nije nas pokolebalo odbijanje praktično svih tiskara u Srbiji, koje su, mimo ekonomske logike, iskazale potpunu nezainteresiranost da tiskaju novi list, bez obzira na to što su sve do jedne imale i kapacitet i što im je za ovaj posao nuđeno i više od tržišne cijene", istaknuto je u priopćenju kojim se najavljuje list "Nova".

"Strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge"

Glavni i odgovorni urednik Stojan Drčelić i direktor portala i lista Veselin Simonović ocjenjuju da je "strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge" u tiskarama.

"Borili smo se s odbijanjem i ignorancijom i ovaj list tiskamo u uvjetima nezabilježenim u novijoj povijesti srpskog novinarstva. Svejedno, ustrajali smo", poručili su Drčelić i Simonović.

Tiskat će se u Osijeku

Novine "Nova" tiskat će se u Osijeku, odakle će biti distribuirane diljem Srbije, a po cijeni od oko 25 eurocenti izlazit će šest puta tjedno na 32 strane.

Držat ćemo se najviših novinarskih standarda, analizirati sve relevantne činjenice i ustupati prostor struci, znanosti i onim sudionicima javnog života koji promiču toleranciju, europske vrijednosti i koji Srbiju u budućnosti vide u redu uređenih, stabilnih demokracija, poručili su iz uprave lista, navodeći da će stranice biti "trajno otvorene za drugačije mišljenje", ali ne i za primitivizam i demagogiju, niti one koji od Srbije "prave ekonomsku i pravnu pustoš".

"Svi zajedno zaslužujemo bolju Srbiju", poruka je uprave novog lista čiji prvi broj je najavljen za 30. lipnja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju