Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri su osobe ubijene u sjevernom libanonskom gradu Tripoliju u noći na ponedjeljak, a pet je osoba ranjeno u sukobima tijekom jutra u Bejrutu, pa je libanonska vojska oštrim upozorenjem zaprijetila sektaškim skupinama kako bi spriječila da se sukob iz Sirije proširi na Libanon kojemu je u sjećanju još živ strašan građanski rat od 1975. do 1990.


Devetgodišnja djevojčica jedna je od četiri žrtve ubijene noću na ponedjeljak u sukobu naoružanih skupina u Tripoliju, javlja agencija Reuters pozivajući se na izvore. Libanon, u kojemu kršćani te muslimanski šijiti i suniti čine po trećinu stanovnika, ključa od petka kada je u bombaškom napadu ubijen šef obavještajne službe, brigadni general Visam al-Hasan.

Za Hasanovu smrt brojni su političari optužili sirijski režim, a bijesni prosvjednici na njegovu pokopu u nedjelju tražili su ostavku premijera Nadžiba Mikatija i pokušali nasilno prodrijeti u zgradu vlade. Ubijeni general Hasan je sunit, a premijer Mikati je šijit. Sirijski režim na čelu s predsjednikom al-Asadom pripada alavitima, bliskih šijitima i protiv njih u Siriji traje 19-mjesečni sukob.

Hasan se zamjerio šijitima ljetos kada je otkrio da je bivši libanonski zastupnik Michel Samaha, prijatelj Asadova režima, prokrijumčario eksploziv planirajući napade na Libanon. Libanonski suniti optužuju premijera Mikatija za veze s al-Asadom. U Mikatijevoj vladi sjede i članovi proiranskog šijitskog pokreta Hezbolaha. I sirijski režim i Hezbolah osudili su ubojstvo Hasana.

Vezani članci Slika nije dostupna Čelnik libanonskog Hezbollaha: "Amerika nam ne može naštetiti" Slika nije dostupna Izraelski avioni napali kršćanski dio Bejruta

>> Zbrka oko sudbine bivšeg Gaddafijevog glasnogovornika

Iako je u Bejrutu u ponedjeljak u sukobima vojske i naoružane skupine ranjeno pet osoba, ipak je glavni grad bio mirniji, jer je većina ljudi ostala kod kuće u strahu od nasilja. U Libanonaca je živo sjećanje na smrt i razaranja iz doba građanskog rata od 1975. do 1990. te je vojska oštro upozorila da neće trpjeti nikakve sektaške napade i neće dopustiti da se prijeđe "crvena crta".

"Sigurnost je crvena crta, kao i pokušaji napada na službene ustanove i javni i privatni interes", upozorila je vojska i pozvala sve na "odgovornost u ovom teškom razdoblju", prenosi agencija AFP. Kriza u Libanonu potkrepljuje strah mjesnih i stranih čelnika da će se sukob proširiti i izvan granica Sirije.

Veleposlanici iz pet stalnih članica UN-a (Kina, Rusija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska) sastali su se u ponedjeljak s predsjednikom Michelom Suleimanom i pozvali libanonske vođe da mirno riješe krizu. Pozdravili su Suleimanove napore da uspostavi dijalog među libanonskim političarima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook