Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog oblaka pepela i dima, uzrokovanim erupcijama indonezijskog vulkana Merapi, spasilačke ekipe prekinule su potrage u zoni opasnosti, a nekoliko aviokompanija je otkazalo letove za i iz Džakarte, javlja dpa.


Letove su otkazale kompanije Air Asia, Emirates, EvaAir, Ohilippines Airlines, Brunei Airlines, Cathay Pacific, Singapore Airlines i Lufthansa, jer se dim i pepeo uzdizao i do 6.000 metara nadmorske visine.

Ujutro su se spasilačke ekipe borile s vrućim pepelom Merapija, oko 500 kilometara jugoistočno od Džakarte, u potrazi za žrtvama prošlotjedne erupcije. Nakon erupcije u petak, u bolnicu u gradu Yogyakarta dovezeno je 88 tijela i 130 ozlijeđenih. Znanstvenici tvrde da je to bila najsnažnija erupcija Merapija u posljednjih 100 godina. Od prve erupcije 26. listopada živote je izgubilo 116 ljudi a 485 je ozlijeđeno.

Vezani članci Znatiželjnici pokraj vulkana na Islandu Pokraj aktivnog vulkana odlučili zaigrati - odbojku: Znatiželjnici se na Islandu izlažu velikoj opasnosti Vulkan Približili se vulkanu kako bi promatrali spektakl, a onda ih je iznenadila erupcija

>> Jakarta: Zbog erupcije vulkana otkazano 36 letova

Iz zone opasnosti, koja je proširena s 15 na 20 kilometara od vulkanskog stošca, evakuirano je više od 200.000 ljudi. Unutar te zone u središnjoj Javi živi oko 250.000 ljudi.

Merapi se, međutim, najsmrtonosnijim pokazao 1930. kada je njegova erupcija usmrtila 1.370 ljudi. Indonezija broji oko 500 vulkana. Skoro 139 je aktivno, a njih 68 se smatra opasnim. (Hina)