Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojen nacrt novog ustava

Nove demonstracije protiv Mursija: 'Narod želi srušiti režim!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi na kairskom središnjem trgu Tahrir nastavljeni su nakon što je egipatska ustavotovrna skupština usvojila nacrt novog ustava. Demonstranti i dalje optužuju predsjednika Mursija da si je dodijelio diktatorske ovlasti.

Tisuće Egipćana prosvjedovalo je u petak protiv predsjednika Mohameda Mursija, nakon što je ustavotvorna skupština predvođena islamistima odobrila nacrt novoga ustava u nastojanju da se okonča kriza nastala zbog proširenih ovlasti islamističkog šefa države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon najkrvavijeg dana Egipat: Zapaljena zgrada vlade u Kairu, islamisti pozivaju na nove prosvjede Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku

>> Egipat usvojio nacrt novog Ustava

"Narod želi srušiti režim", odjekivalo je trgom Tahrir, istom onom na kojem je prije dvije godine svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Muabrak.

Mursi je rekao da je uredba, koja je prije osam dana pokrenula prosvjednike koji su Mursija nazivali novim diktatorom, "iznimka" kojoj je cilj ubrzati demokratsku tranziciju. "Bit će na snazi dok narod ne izglasa ustav", rekao je Mursi državnoj televiziji. "Nema mjesta diktaturi", istaknuo je.

Odgovarajući na pozive oporbe, tisuće ljudi izašlo je na ulice Kaira i Aleksandrije te ostalih gradova na Sueskom kanalu i u delti Nila. Prosvjednici najavljuju da će biti "protiv" novoga ustava na referendumu koji bi se trebao održati sredinom prosinca. Ako ustav bude usvojen, istog trena prestat će važiti predsjednikova uredba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene