Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatsko ustavno povjerenstvo usvojilo je nacrt Ustava kojim se definitivno okreće nova stranica nakon Mubarakove ere, ali tekst, o kojem će se ubrzo odlučivati na referendumu, već kritizira oporba.


Članovi povjerenstva kojim dominiraju islamisti izglasali su 234 članka koja su im bila podnesena na maratonskoj sjednici u četvrtak popodne, nastavljenoj čitavu noć, izjavio je predsjednik povjerenstva Hosam El-Giriani.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši egipatski predsjednik osuđen na smrt Slika nije dostupna Mubarak oslobođen optužbi za sudjelovanje u ubojstvima

>> Prosvjedi se nastavljaju, Vrhovni sud Mursija optužio za napad

Tekst, usvojen jednoglasno po El-Girianiju, trebao bi biti predočen predsjedniku Muhamedu Mursiju, a referendum će se organizirati za dva tjedna, kako bi novi temeljni zakon mogao zamijeniti onaj ukinut nakon pada Hosnija Mubaraka početkom 2011.

Do užurbanog usvajanja tog nacrta dolazi usred političke krize oko povećanih predsjedničkih ovlasti koje si je Mursi pripisao prošlog tjedna.

Novi prosvjedi protiv Mursija očekuju se u petak dok su pristaše islamističkog predsjednika predvidjeli prosvjed u subotu. Mursi je jučer navečer ponovio da su njegove povećane ovlasti samo 'privremene' te da će biti ukinute kad se usvoji novi Ustav. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook