Razotkrivena je jedna od najvećih afera pranja novca u povijesti 'Panama papers'. Na njoj su i korisnici iz Hrvatske.


11.02 - Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je danas da se Ministarstvo financija aktivno uključilo u aferu Panama Papers

Vezani članci Slika nije dostupna 'PANAMA PAPERS' Fiktivne firme koje zarađuju milijune - Kako to sve funkcionira? Slika nije dostupna PANAMA PAPERS 'Onaj tko je 'pustio' dokumente imao je divnu namjeru, ali je napravio veliku grešku'

'Ured za sprječavanje pranja novca dobro radi svoj posao. Na zahtjev stranih obavještajnih agencija ustupit ćemo podatke koje nas traže kao što ćemo i sami tražiti podatke ako bude potrebno. Ured zadnjih godina dobro radi, a pokazatelj toga je to što se malo govori o njemu', kazao je ministar Marić dodavši da ne može iznositi više detalja.

10:17 (5. travnja) - Na interaktivnoj karti moguće je vidjeti iz kojih zemalja i koliko sudionika je bilo vezano uz panamsku odvjetničku tvrtku Mossack Fonseca.

Karta je objavljena na stranici Irish Timesa . Prema toj karti, tri su klijenta, tri kompanije, osam korisnika usluga te 22 dioničara iz Hrvatske koristili usluge ove panamske odvjetničke kompanije čiji su dokumenti procurili u javnost.

17:37 (4.travnja) - Iz panamske odvjetničke kompanije Mossack Fonseca procurilo je 11,5 milijuna dokumenata koji pokazuju kako svjetski moćnici godinama peru novac

Putem 214 tisuća fiktivnih kompanija djelovali su političari, njihove obitelji, sportaši. Na popisu su predsjednici Rusije i Ukrajine Putin i Porošenko, nogometaš Messi, predsjednik UEFE Platini. U dokumentima se spominju i tri tvrtke iz Hrvatske.

'Nismo još vidjeli koje su to firme', rekao je premijer Tihomir Orešković te dodao da kako kao članica Europske unije imamo, naravno, obavezu sve ispitati te će u skladu s tim istragu provesti i naša ministarstva.

'U onom trenutku kada budemo znali točne informacije, obavijestiti ćemo o tome i javnost', rekao je premijer.