Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedamnaesteročlani ministarski tim

Nova Vlada Federacije BiH preuzela dužnost: U zgradi nije bio donedavni premijer

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić Foto: Antonio Balic/Cropix
Novoimenovana Vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, bez problema je u srijedu preuzela dužnost nakon što je potkraj prošloga tjedna dobila potporu većine u Zastupničkom domu toga entiteta, unatoč snažnim prosvjedima aktivista i dužnosnika SDA-a, stranke koja je završila u oporbi.

Premijer Nermin Nikšić nakon pojedinačnih primopredaja po resorima okupio je sedamnaesteročlani ministarski tim na zajedničkom sastanku.

U zgradi federalne vlade u Sarajevu nije, međutim, bio donedavni premijer Fadil Novalić, koji je nedavno nepravomoćno osuđen u korupcijskoj aferi vezanoj za nabavku respiratora u vremenu epidemije koronavirusa.

Novu Vladu Federacije čine ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i probošnjačke i građanske grupacije koju predvodi SDP BiH.

Tijesnom većinom, uz 51 glas u Zastupničkom domu, nova je vlada potkraj prošloga tjedna dobila potporu te je prvi put nakon 21 godine iz vlade izostala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije. Njezini aktivisti i članovi za vrijeme održavanja sjednice organizirali su prosvjede, napali nekolicinu zastupnika i upućivali im prijetnje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nova vlada Federacije BiH Andrej Plenković odbacio tvrdnje da je utjecao na Schmidtovu odluku

Vlada je izabrana nakon intervencija visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je deblokirao entitet Federaciju BiH nakon što je predstavnik SDA-a i bošnjački dopredsjednik entiteta uskraćivao potporu novoj vladi.

Posljednjih osam godina u vladi Federacije BiH bili su isti ministri jer se HDZ BiH i SDA nisu mogli dogovoriti o imenovanju novoga saziva nakon izbora 2018. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene