Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nalazi se u lijekovima

Nova droga širi se Europom, ljudi umiru: 100 puta je jača od heroina

Droga
Droga Foto: Getty Images
Na europskom tržištu se pojavila nova sintetička droga, nitazen, koja je sto puta jača od heroina, a odgovorna je za nagli porast smrtnih slučajeva.

Nova sintetička droga nitazen sve više prodire na europsko tržište heroina te masovno ubija one koji je uzimaju. Uglavnom se nalazi u lažnim lijekovima. Proizvodi se u Kini i preko Baltičkog mora stiže u zapadnu Europu, upozorava Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Nitazen spada u skupinu lijekova protiv bolova koji otupljuju središnji živčani sustav. Najpoznatiji su morfij, metadon, fentanil i tramadol.

Nitazen je odgovoran za nagli porast smrtnih slučajeva u Latviji i Estoniji, a isto se sada događa u Francuskoj i Irskoj, piše Politico.

Pročitajte i ovo Kaktusi Kazneno prijavljen Policija zaplijenila kaktuse, ali ne bilo kakve: Objavili o čemu se radi

U izvještaju o drogama za 2024. EMCDDA piše da je nitazen sto puta jači od heroina, ali i od sintetičkog opoida fentanila.

"Nitazeni se ponekad prodaju kao sintetički heroin i otkriveni su u lažnim lijekovima na tržištu droge", navodi se u izvještaju i dodaje da nagla pojava opioida može rezultirati višestrukim trovanjem u kratkom razdoblju. Šest od sedam novih sintetičkih droga na tržištu bili su nitazeni.

Zemlje EU-a trebale bi proširiti pristup liječenju, pojačati programe razmjene igala i napraviti zalihe antiopioidnog lijeka naloksona kako bi se spriječila predoziranja, navodi se u izvještaju.

Pročitajte i ovo Tonči Glavina Podržao Freemana Ministar Glavina osudio napad na skauta Nogometnog kluba Osijek: "Je li ovo razlog..."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene