Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U vrijeme dok međunarodna zajednica osuđuje posljednji i najrazorniji test nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, jedan od vodećih diplomata te države je u utorak rekao da je ona spremna poslati još "poklon-paketa" Sjedinjenim Državama.


Han Tae Song, veleposlanik Demokratske Narodne Republike Koreje u Ujedinjenim narodima u Ženevi, govorio je na UN-ovoj Konferenciji o razoružanju dva dana nakon što je njegova država detonirala svoju šestu nuklearnu napravu.

Vezani članci Slika nije dostupna Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler" Slika nije dostupna Uz Sj. Koreju nuklearno oružje ima još 8 zemalja, a najviše je pokusa izveo SAD

"Ponosan sam što mogu reći da je Sjeverna Koreja prije samo dana, 3. rujna, izvela test hidrogenske bombe za interkontinentalnu balističku raketu u sklopu svojeg plana za izgradnju strateške nuklearne sile", poručio je Han na forumu u Ženevi.

Provokacije i poklon paketi

"Nedavne mjere samoobrane moje države su 'poklon-paket' za nikog drugog nego Sjedinjene Države", istaknuo je sjevernokorejski veleposlanik.

"SAD će primiti još 'poklon-paketa' iz moje države sve dok će se oslanjati na bezobzirne provokacije i uzaludne pokušaje stvaranja pritiska na nas", naglasio je bez dodatnog objašnjenja.

Vojne mjere koje poduzima Pjongjang su izraz opravdanog prava za samoobranu kako bi se suprotstavio "sve snažnijoj i desetljeće dugoj američkoj nuklearnoj prijetnji i neprijateljskoj politici koja želi izolirati" Sjevernu Koreju.

"Pritisak ili sankcije neće nikad uspjeti u mojoj državi", poručio je Han i dodao kako ona neće "nikada i ni pod kojim uvjetima staviti svoje nuklearne preventivne mjere na pregovarački stol".

Vijeće sigurnosti radi na najstrožim sankcijama dosad

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood istaknuo je kako je Sjeverna Koreja svojim testom ponovno prkosila međunarodnoj zajednici.

"Radujemo se suradnji s našim partnerima u Vijeću sigurnosti oko nove rezolucije kojom će se uvesti najstrože moguće sankcije nad Sjevernom Korejom", naglasio je Wood.

"Napredak u nuklearnim i raketnim programima tog režima su prijetnja svima nama ...sad je vrijeme da se kaže da testiranja, prijetnje i destabilizirajuća djelovanja više neće biti tolerirana", poručio je Wood.

Bijela kuća je u ponedjeljak objavila da je američki predsjednik Donald Trump "u principu" pristao na ukidanje ograničenja težine južnokorejskih bojnih glava na raketama nakon što je Pjongjang izveo svoj posebni test.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley na sjednici Vijeća sigurnosti u ponedjeljak rekla kako Sjeverna Koreja praktički "moli za rat".

"Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Države. Sad ga ne želimo. No strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritorij", zaključila je Haley. (Hina)