Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti joj dodatnih 12 godina zatvora

Nova istraga protiv Timošenko zbog pronevjere 1995.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je pokrenula još jednu sudsku istragu protiv oporbene čelnice i bivše premijerke Julije Timošenko zbog pokušaja pronevjere 405 milijuna dolara državnog novca 1995. godine

'SBU je pokrenuo sudsku istragu protiv Timošenko i (bivšeg premijera Pavla) Lazarenka" zatočenog u Sjedinjenim Državama, rekao je novinarima čelnik te službe Ivan Derevjanko. Isti dan podignuta je optužnica protiv oporbene čelnice, dodao je.

Bivša premijerka koja je u utorak osuđena na sedam godina zatvora zbog zlouporabe vlasti, ovaj put se tereti za pokušaj pronevjere državnog novca, istaknuo je Derevjanko.Kako navodi SBU, Timošenko je obvezu povrata duga svoje tvrtke Jedinstveni ukrajinski energetski sustav (SEUU) od 405,5 milijuna dolara prema ruskom ministarstvu obrane prenijela na vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Dodatnih 12 godina zatvora?

Timošenko koja je u to vrijeme bila predsjednica i stvarna vlasnica tog poduzeća, djelovala je u dosluhu s Lazarenkom koji je od 1995. do 1996. obnašao dužnost potpredsjednika ukrajinske vlade, a od 1996. do 1997. dužnost predsjednika vlade, dodao je Derevjanko.

Timošenko je, pošto je dobila državno jamstvo za povrat tog duga Rusiji, novac svoje tvrtke koji je prvo bio namijenjen vraćanju tog duga, prebacila na svoj osobni bankovni račun i Lazarenkove račune u švicarskim bankama, istaknuo je.

Za djela koja joj se stavljaju na teret Timošenko može dobiti do 12 godina zatvora, dodaje čelnik. Julija Timošenko koja je od početka kolovoza u pritvoru, osuđena je u utorak na sedam godina zatvora zbog toga što je 2009. zaključila s Rusijom ugovore o kupnji plina koji se smatraju nepovoljni za njezinu domovinu. Presuda je izazvala bijes Zapada koji sumnja da je politički motivirana i traži njezino oslobađanje. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene