Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak novu mjeru koja će pogoditi stotine tisuća podnositelja zahtjeva za vizu i za trajno prebivalište zbog toga što su siromašni.

Galerija Imigranti (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Imigranti (Foto: AFP) Migranti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) +0 Imigranti u Sredozemnom moru, ilustracija (Foto: AFP)

Dugo očekivana mjera, koju je pogurao Trumpov vodeći protuimigracijski savjetnik Stephen Miller, stupa na snagu 15. listopada.

Mjerom će se odbijati zahtjevi za trajnom ili privremenom vizom zbog neispunjavanja dohodovnih standarda ili primanja socijalne pomoći, bonova za hranu, stanovanja u državnim ustanovama ili zdravstvene usluge Medicaida.

Takva bi promjena trebala osigurati da se imigranti "pobrinu sami za sebe" te da "ne ovise o javnim resursima kako bi zadovoljili svoje potrebe, već da se oslanjaju na vlastite mogućnosti, kao i na resurse članova obitelji, sponzora i privatnih organizacija", navodi se u obavijesti objavljenoj u Federalnom registru.

Najdrastičnija Trumpova imigracijska politika?

"Poanta je kretati se prema staroj američkoj vrijednosti, samodostatnosti", rekao je u ponedjeljak Ken Cuccinelli, ravnatelj američke službe za državljanstvo i imigraciju u intervjuu za Fox News.

"To će također dugoročno zaštititi porezne obveznike osiguravanjem da doseljenici ne postanu javni teret, već da mogu stajati na vlastitim nogama, kao što su to činili imigranti prijašnjih godina", dodao je Cuccinelli.

Stručnjaci smatraju da bi ova promjena pravila o naknadama mogla biti najdrastičnija od svih Trumpovih imigracijskih politika.

Suzbijanje legalnih i ilegalnih migracija

Prema istraživanju Migration Instituta, novim pravilom bi odbijenicu moglo dobiti više od polovice svih podnositelja zahtjeva za zelenom kartom. U 2016. godini odobreno je oko 800.000 takvih useljeničkih karti.

Nova mjera je dio napora predsjednika Donalda Trumpa da suzbije legalne i ilegalne imigracije, što si je postavio kao kamen temeljac svog predsjedništva.

Obećao je također izgraditi zid uz američku južnu granicu s Meksikom. Na početku je rekao da će Meksiko to platiti te zatražio izmjene zakona o imigraciji, ali je postigao tek mali napredak sa zastupnicima.

Ocean Viking spasio još 81 migranta (Foto: AFP) Iz gumenog čamca spašen 81 migrant, na brodu Ocean Viking sada ih je 251

Dragan Mektić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Ministar sigurnosti BiH: ''Hrvatska policija fizički zlostavljala migrante pa ih prisilila da se niz strmu liticu vrate u BiH''

Nova mjera proizašla je iz Zakona o imigraciji iz 1882. godine, koji omogućava američkoj vladi da uskrati vizu svima koji bi mogli postati "javna briga".

Imigracijski službenici posljednjih godina definiraju podnositelje zahtjeva za vizom "javnom brigom" ako je velika vjerojatnost da će postati ovisni o državnoj pomoći.

Podnositelji zahtjeva sada će morati raspolagati višim prihodima kako bi dobili vizu, a pravilo uvelike proširuje popis državnih potpora koje bi im mogle uskratiti boravište u SAD-u.

Kritičari Trumpova plana upozoravaju da će mjera narušiti javno zdravlje jer će imigrante odvraćati od korištenja zdravstvene ili prehrambene pomoći na koje imaju pravo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju