Ocean Viking spasio još 81 migranta (Foto: AFP)
Ocean Viking spasio još 81 migranta (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi spasilački brod organizacija SOS Mediteran i Liječnika bez granica (MSF) spasio je u nedjelju još 81 migranta iz gumenog čamca u Sredozemlju, u trećoj takvoj operaciji u tri dana.


Nakon najnovije misije na brodu je sada 251 migrant, objavio je MSF u nedjelju na Twitteru.

Vezani članci Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 2 Strašne slike iz kampa Lipa kod Bihaća: Migranti se peru s nekoliko boca hladne vode, goli, dok stoje na snijegu Ploilvo za potragu vrijedno 420 tisuća kuna Dalmacija dobila plovilo za potrage, vrijedno više od 400 tisuća kuna: "Iskustvo je neopisivo. S ovim na intervenciju za koju nam je prije trebalo dva sata stižemo za 25-30 minuta"

Ocean Viking isplovio je prošli tjedan prema Sredozemlju, jednoj od najsmrtonosnijih migrantskih ruta na svijetu i izveo dvije operacije u petak i subotu te spasio ukupno 170 migranata.

Nije poznato hoće li brod ostati u libijskim vodama, glavnoj tranzitnoj točki migranata ili će krenuti prema europskim zemljama u potrazi za sigurnom lukom.

Brojnim migrantima krše se ljudska prava u kampovima u Libiji, zemlji u kojoj se vodi građanski rat.

"U očima im se jasno vidi kroz što su sve prošli. Rekli su mi da su bili spremni umrijeti u moru radije nego još jedan dan patiti u Libiji", rekao je čovjek nadimka Yuka iz MSF-a.

Ne zna se koja će zemlja odobriti pristanak migranata s broda Ocean Viking.

Italija i Malta zabranile su humanitarnim organizacijama da dovode spašene migrante na njihove obale. (Hina)