Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Opljačkana Afrika

Nosorozi pred izumiranjem: 'Krivolovci siluju našu zemlju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pretjeranog izlova, broj nosoroga koji na Zemlji obitavaju 50 milijuna godina smanjuje se rapidno, a jedna vrsta je čak pred izumiranjem.

Prije su nosorozi živjeli u Sjevernoj Americi, u Europi, Africi i Aziji. Danas, samo je pet vrsta preživjelo na području Afrike i istočne Azije, a sve zbog krivolova. Iako su zaštićena vrsta, nosoroge se masovno ubija isključivo zbog njihovih rogova koji postižu visoku cijenu. Koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini, a na Bliskom Istoku njima se ukrašavaju ceremonijalni bodeži.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Slika nije dostupna Javnost bijesna FOTO Navijačica iz Teksasa pretjerala: EVO zašto je njezina Facebook stranica najomraženija!

Svjetsko crno tržište cvjeta, posebice u južnoj Africi. Godine 2009. tamo su nakon opasnosti od izumiranja vrste zabranili ubijanje nosoroga, no krivolovci ne odustaju. Samo prošle godina na području južne Afrike ubijeno je više nosoroga nego u cijelom desetljeću. Situacije je tako ozbiljna da je južnoafrička vlada u ožujku angažirala vojsku u nacionalnom parku Kruger gdje je prošle godina krivolovom usmrćeno 169 nosoroga.

No, krivolovci su ze zbog svega okrenuli na privatne posjede. John Hume uzgaja nosoroge na vlastitoj farmi i posljednje tri godine sam uklanja rogove nosorozima kako ih ne ne bi dočepali krivolovci. Hume je uvjeren kako bi problem ublažila legalizacija trgovine rogovima. Primjerice, da bi ubio nosoroga koji je u njegovu vlasništvu Hume mora tražiti dozvolu od vlasti.

Nosorog se tada, zajedno s rogom, može izvesti iz zemlje kao trofej i proces je potpuno zakonit.  No postoje i farmeri kojima se ne da tražiti dozvola pa u suradnji s krivolovcima ubijaju nosoroge isključivo zbog rogova.  Masakr nad životinjama posebice pogađa i aktivisticu za prava životinja Mirandu Jordan. 'Ako vas u Aziji uhvate s drogom, osude vas na smrtnu kaznu. Takav rigorozan zakon želimo i ovdje. Želimo specijalizirane sudove i ozbiljne kazne za krivolovce. Nosorozi su naše nasljeđe, a krivolovci dođu u našu zemlju i siluju je. Mi ne možemo više to mirno promatrati', kazala je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene