Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog pretjeranog izlova, broj nosoroga koji na Zemlji obitavaju 50 milijuna godina smanjuje se rapidno, a jedna vrsta je čak pred izumiranjem.


Prije su nosorozi živjeli u Sjevernoj Americi, u Europi, Africi i Aziji. Danas, samo je pet vrsta preživjelo na području Afrike i istočne Azije, a sve zbog krivolova. Iako su zaštićena vrsta, nosoroge se masovno ubija isključivo zbog njihovih rogova koji postižu visoku cijenu. Koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini, a na Bliskom Istoku njima se ukrašavaju ceremonijalni bodeži.

Vezani članci Yuki - 3 ''Kao da mi je netko ubio dijete'': Gdje je nestao Yuki i jesu li mu presudili lovci? Mještani žive u strahu od pucnjave Slika nije dostupna PORUČILI JOJ BEZ IMALO MILOSTI 'Ti si sramota za čovječanstvo'

Svjetsko crno tržište cvjeta, posebice u južnoj Africi. Godine 2009. tamo su nakon opasnosti od izumiranja vrste zabranili ubijanje nosoroga, no krivolovci ne odustaju. Samo prošle godina na području južne Afrike ubijeno je više nosoroga nego u cijelom desetljeću. Situacije je tako ozbiljna da je južnoafrička vlada u ožujku angažirala vojsku u nacionalnom parku Kruger gdje je prošle godina krivolovom usmrćeno 169 nosoroga.

No, krivolovci su ze zbog svega okrenuli na privatne posjede. John Hume uzgaja nosoroge na vlastitoj farmi i posljednje tri godine sam uklanja rogove nosorozima kako ih ne ne bi dočepali krivolovci. Hume je uvjeren kako bi problem ublažila legalizacija trgovine rogovima. Primjerice, da bi ubio nosoroga koji je u njegovu vlasništvu Hume mora tražiti dozvolu od vlasti.

Nosorog se tada, zajedno s rogom, može izvesti iz zemlje kao trofej i proces je potpuno zakonit.  No postoje i farmeri kojima se ne da tražiti dozvola pa u suradnji s krivolovcima ubijaju nosoroge isključivo zbog rogova.  Masakr nad životinjama posebice pogađa i aktivisticu za prava životinja Mirandu Jordan. 'Ako vas u Aziji uhvate s drogom, osude vas na smrtnu kaznu. Takav rigorozan zakon želimo i ovdje. Želimo specijalizirane sudove i ozbiljne kazne za krivolovce. Nosorozi su naše nasljeđe, a krivolovci dođu u našu zemlju i siluju je. Mi ne možemo više to mirno promatrati', kazala je.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju