Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna neman

Norvežani imaju "knedlu" u grlu, a ona se zove "Dmitrij Donskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća svjetska nuklearna podmornica, 172-metarski Dmitrij Donskoj, na putu iz Bijelog mora prema St. Peterburgu provozati će se čitavom dužinom norveške obale, a ta činjenica izaziva veliku nelagodu kod samih Norvežana.

Rusija organizira veliku rusku pomorsku paradu u St. Peterburgu u srpnju ove godine, a jedna od glavnih atrakcija bit će 172-metarska nuklearna podmornica Dmitrij Donskoj, najveća nuklearna podmornica na svijetu, prenosi The Local, pozivajući se na The Independent Barents Observer.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Prema izvješčću, navedena će podmornica zaploviti prema St. Peterburgu iz Bijelog mora, duž čitave norveške obale, preko Skagerraka i Baltika. 30. srpnja trebala bi stići u St. Peterburg.

Bit će to ujedno i prvi put da podmornica tog tipa uplovljava u Baltičko more. Podsjetimo i da je prije nekoliko godina Švedska pokrenula lov na misterioznu rusku podmornicu, koja je navodno bila viđena blizu obale te zemlje.

Dmitrij Donskoj će ispod danskog mosta Great Belt morati ploviti na površini, jer je more na tom području, prema podacima švedskih vlasti, preplitko za potpuno zaranjanje podmornice te veličine.

Riječ je o podmornici čuvene klase Typhoon i jednoj jedinoj podmornici te klase danas aktivnoj u ruskoj mornarici. Ta klasa podmornice izgrađena je još u doba Sovjetskog saveza.

Donskoj može nositi 20 raketa i do 200 nuklearnih bojevih glava, stoji u izvješću. Norvežani su zabrinuti i nepovjerljivi prema sigurnosti tehnologije koja se nalazi u toj podmornici i koja je pokreće.

"Zabrinut sam kad gotovo 40 godina stara podmornica s dva relativno velika reaktora ide na takvu plovidbu duž norveške obale i u Baltičko more. Nordijske vlasti se moraju pobrinuti da obavijest o plovidbi dođe pravovremeno i da se pripreme za to provedu na vrijeme. Isto tako je nužno da podmornica nema nikakva nuklearna oružja tijekom te plovidbe", ističe Nils Bøhmer, iz Bellona Foundationa, nevladine organizacije za zaštitu okoliša.

No prije toga, plovidbu mora odobriti i ruski predsjednik Vladimir Putin, a to bi navodno trebao učiniti upravo tijekom travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene