Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna pobjeda

Norveška premijerka objavila pobjedu na parlamentarnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška premijerka Erna Solberg, čelnika Konzervativne stranke, objavila je u noći s ponedjeljka na utorak pobjedu na norveškim parlamentarnim izborima, navodeći kako je uspjeh "rezultat timskog napora".

"Dobili smo potporu za nove četiri godine jer smo ostvarili ono za što smo se zalagali", kazala je u Oslu Solberg zahvaljujući se svojoj stranci i njenim biračima. "Čini se da je riječ o jasnoj pobjedi", kazala je premijerka, praćena uzvicima potpore i pljeskom pristaša u hotelu u centru grada, gdje je dočekala rezultate.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a" Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Ona je također upozorila kako će biti potrebno tražiti "sveobuhvatna rješenja" u novome parlamentu nakon izbora. Norveška premijerka tako je ostvarila povijesnu pobjedu na izborima, uz malu prednost pred oporbom predvođenom Liberalima, zahvaljujući svom programu upravljanja gospodarstvom kojim dominira proizvodnja nafte. Njene pristaše opisuju njen način upravljanja zemljom kao sličan onome njemačke kancelarke Angele Merkel, posebice stoga što do sada niti jedna vlada koju su vodili konzervativci nije od 1985. ponovno osvojila izbore.

"Naša rješenja daju rezultate. Stvaramo nova radna mjesta", istaknula je premijerka dodavši da pred zemljom stoje novi izazovi te da će prihodi od nafte početi padati i da svi u zemlji trebaju preuzeti odgovornost. Vladajuća manjinska koalicija njezinih konzervativaca i populističke Napredne stranke, zajedno sa dva manja saveznika s desnog centra, osvaja 88 mjesta u parlamentu koji broji 169 zastupnika, pokazale su službene procjene nakon prebrojanih preko 90 posto glasova.

Oporbeni čelnik laburista Jonas Gahr Stoere kazao je svojim pristašama kako se čini da je njegova stranka, najjača norveška politička snaga u 20. stoljeću, tijesno izgubila. "To je veliko razočarenje", kazao je Stoere, čijoj su stranci dugo vremena sve ankete davale prednost. Potpora vladi porasla je, međutim, nakon što se gospodarstvo postupno oporavilo od pada cijene sirove nafte, norveškog glavnog izvoznog proizvoda.

Nezaposlenost, koja je prije godinu dana iznosila 5 posto, najviše u posljednjih 20 godina, pala je od tada na 4,3 posto, dok je povjerenje potrošača najveće u posljednjih 10 godina. Laburisti će ostati druga po veličini politička snaga u parlamentu, s osvojenih 49 mjesta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene