Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kupit će topništvo i tenkove

Norveška planira poslati vojsku na arktičku granicu s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je u petak objavila da planira poslati naoružanu postrojbu na arktičku granicu s Rusijom te kupiti tenkove i topništvo kao odgovor na rastuće prijetnje.

Ministrica obrane Ine Eriksen Soereide nije izrijekom spomenula Rusiju kada je obrazlagala plan i istaknula je da Norveška trenutno nije suočena s nekom konkretnom vojnom prijetnjom.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Slika nije dostupna propisana visoka kazna Ne piški prema Rusiji! Na granici postavljena obavijest turistima i nepristojnima

"Sigurnosna situacija je postala izazovnija i manje predvidiva. To utječe na organizaciju vojske", rekla je ministrica novinarima.

Članice NATO-a i ostale susjedne zemlje sve su zabrinutije ambicijama Moskve, posebno nakon pripojenja ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima 2014. i ruskim vojnim i zračnim vježbama u regiji.

Danska vlada je u četvrtak objavila da u idućih pet godina želi povećati obrambeni proračun za 20 posto kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Europe.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4000 vojnika koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, topništvom i protupodmorničkim sredstvima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene