Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveška ministrica šokirala je javnost nakon što je skočila u Mediteran da bi, kako je rekla, bolje razumjela muku kroz koju prolaze migranti. Dodatno zgražanje izazvalo je to što je u more skočila u specijalnom, skupom odijelu za preživljavanje.


38-godišnja norveška ministrica za migracije Sylvi Listhaug u more se bacila nedaleko od otoka Lezbosa. Htjela je na vlastitoj koži provjeriti kako je migrantima, pa je simulirana i akcija spašavanja.

Vezani članci Raya el Hassan (Foto: AFP) Libanonke slave: Arapski svijet dobio prvu ministricu unutarnjih poslova Prosvjed je okupio mnoštvo pred Ministarstvom kulture (Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell) Prosvjed inicijative "Dosta je rezova" ispred Ministarstva kulture: "Pola umjetnika ne može živjeti od svog rada"

Ministrica je bila u specijalnom odijelu, koje je naravno nedostupno stotinama migranata koji svaki dan ginu u ovim vodama. ''Trenutak kada vidite brod za spašavanje dok vam prijeti utapanje, sigurno je sjajan', rekla je, pomalo nesmotreno, ministrica.

Norvežani su šokirani. Nazivaju je rastrojenom, te se pitaju hoće li sljedeći tjedan provjeravati kako je slijepima tako što će uokolo hodati zatvorenih oči. Smatraju da je svojim potezom pokazala nepoštovanje prema tisućama mrtvih. Najnoviji podaci o migrantima pokazuju da bi crne brojke mogle i dalje rasti.

Od početka godine u Italiju i Grčku morskim je putem stiglo gotovo 180 tisuća migranata. Utopilo se 1100 ljudi.