Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveška vlada lijevog centra objavila je u petak nacrt zakona kojim bi istospolni partneri stekli pravo na građansko vjenčanje i na usvajanje djece, a lezbijke na umjetnu oplodnju.


Kako navodi norveška agencija NTB, nacrt će 'najvjerojatnije' dobiti potporu parlamenta u kojemu vlada ima 97 od 169 mjesta, što se tiče prava na vjenčanje i na usvajanje djece, ali još nije sigurno kako će zastupnici glasovati kada je riječ o umjetnoj oplodnji lezbijka.

Vezani članci Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

'Život istospolnih partnera, kao i onih različitog spola jednako je vrijedan', rekla je u priopćenju ministrica za djecu i za ravnopravnost spolova Anniken Huitfeldt. 'Zato homoseksualci moraju imati mogućnost da se vjenčaju, kao i heteroseksualci'.

'Novim zakonom institucija braka neće oslabjeti, već će naprotiv ojačati. Brak ne gubi na vrijednosti jer se otvara većem broju ljudi', dodala je.

Nacrt zakona daje Luteranskoj protestantskoj crkvi - koja u Norveškoj ima položaj državne crkve - 'pravo, ali ne i obvezu' da potvrdi zajednicu istospolnih parova.