Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovliver Hart i Bengt Holmstroem

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili stručnjaci s Harvarda i MIT-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojici ekonomskih stručnjaka iz SAD-a dodijeljena je ovogodišnja nagrada Nobel za ekonomiju.

Ovogodišnju nagradu Nobel za ekonomiju dobili su britansko-američki ekonomist Oliver Hart sa Sveučilišta Harvard i finski ekonomist Bengt Holmstroem sa Sveučilišta MIT u SAD-u za njihove doprinose u teoriji ugovaranja.

Pročitajte i ovo Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..."

Spomenuta teorija proučava na koji način i kako ekonomski akteri konstruiraju ugovorne aranžmane, općenito uz prisustvo asimetričnih informacija. Ta teorija smještena je u dio poznat kao zakon i ekonomija. U samoj ekonomiji tom se temom na adekvatan način prvi pozabavio Kenneth Arrow u 60-im godinama 20. stoljeća.

Oliver Hart i njegovi kolege zaslužni su za noviji razvoj te teorije u obliku teorije nedovršenih ugovaranja, koja proučava poticajne efekte nesposobnosti dogovornih strana da dovrše potencijalne ugovore.

Zanimljivo je da Alfred Nobel, po kojem je Nobelova nagrada dobila i ime, nije u svoju oporuku uključio ekonomiju kao polje u kojem bi trebalo davati posebnu nagradu znanstvenicima koji ostvaruju vrhunske rezultate unutar njega.

Nobelova nagrada za ekonomiju, međutim, utemeljena je 1968. godine, u znak proslave 300. godina Švedske centralne banke. U nepunih 50 godina otkako je uvedena, međutim, Nobelova nagrada za ekonomiju uživa jednak prestiž kao i originalne nagrade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene