Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kineski 'pobunjenik'

Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski disident Liu Xiaobo dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2010.

Xiaobo se trenutno nalazi u zatvoru, a ova vijest sigurno neće razveseliti Peking gdje se već otprije šalju protestne note na kandidaturu njihova državljanina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečana dodjela Uručena Nobelova nagrada za mir: Pozivamo zemlje da odustanu od kemijskog naoružanja Slika nije dostupna Desetak Kineza slavilo Kineski tisak osudio dodjelu Nobelove nagrade za mir, disidenti uhićeni

>> Helmut Kohl najveći kandidat za Nobelovu nagradu za mir

'Liu je simbol borbe za ljudska prava u Kini', kazao je pred norveškim odborom za dodjelu nagrada njegov predsjednik Thorbjoern Jagland koji je prije proglašenja spominjao da će odluka biti kontroverzna. Također je napomenuo kako novi položaj Kine u svjetskom poretku mora utjecati na njihovo povećanje odgovornosti, prenosi BBC.

54-godišnji Liu Xiaobo osuđen je prošle godine na 11 godina zatvora zbog namjere rušenja državne vlasti. Prošli mjesec ministarstvo vanjskih poslova Kine upozorilo je Odbor za dodjelu nagrade da ne daju priznanje Liu jer je to 'protiv načela Nobelove nagrade'.

Službenih kandidata za nagradu nije bilo, no mediji su nagađali između afganistanske aktivistkinje za prava žena Sime Samar, ruske aktivistkinje za ljudska prava Svetlane Gannushkine, bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla i bivšeg premijera Zimbabvea.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene