Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOGLA BI POKVARITI BOŽIĆ

Upozorenje na jaku solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka oceanska i atmosferska agencija (NOAA) objavila je da se Zemlji približava snažna solarna oluja koja bi trebala do naše atmosfere stići svakog dana i izazvati brojne probleme.

Solarna oluja javlja se zbog erupcije plina na Sunčevoj površini, a visokomagnetizirane čestice (plazma) do Zemlje stižu velikom brzinom. Ovakve oluje stvaraju i jedan od najljepših prirodnih fenomena, Auroru Borealis, no isto tako mogu poremetiti komunikacijske i navigacijske uređaje, oštetiti satelite pa čak uzrokovati nestanak struje. Naime, ako se plazma sudari sa Zemljom, može izazvati geomagnetske oluje. Taj je učinak snažniji blizu Zemljinih polova gdje je Zemljino magnetsko polje najslabije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispustila ogromnu količinu energije Pogledajte spektakularnu snimku Sunčeve erupcije Slika nije dostupna Za svaki slučaj Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

U listopadu je čak i predsjednik Barack Obama upozorio na posljedice koje imaju solarne oluje na ljude i njihovo zdravlje. Velike solarne oluje javljaju se svakih 150 godina, a posljednja se dogodila 1859. godine i poznata je kao "Carringtonov događaj" po britanskome astronomu Davidu Carringtonu koji je zabilježio. Bila je toliko jaka da je poremetila telegrafske strojeve na dva kontinenta, a polarna svjetlost vidjela se i u Africi, Australiji, Latinskoj Americi i SAD-u.

Kada bi danas upola slabija solarna oluja pogodila Zemlju, nastala bi šteta od 2,6 bilijuna dolara samo u Sjedinjenim Državama, prenosi RT.

NASA je procijenila da su šanse da se oluja takve jačine dogodi u periodu od 2012. do 2022. godine 12 posto.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene