Radnici/Ilustracija (Foto: DPA/PIXSELL)
Radnici/Ilustracija (Foto: DPA/PIXSELL) Foto: DPA/PIXSELL

Njemački stručnjaci se slažu da drastičan manjak radne snage neće biti moguće pokriti isključivo uvozom nego će se morati dodatno ulagati u obrazovne programe


U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih znanosti i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačko gospodarstvo iz Koelna (IW).

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Njemački ministar zdravstva o pandemiji i broju novozaraženih: "COVID-19 se jednostavno ne predaje" Testiranje na koronavirus Novo žarište: Više od 650 radnika u njemačkoj tvornici zaraženo koronavirusom, grad čeka karantena

„Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s listopadom 2017.“, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

„Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u priopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u studenome bilo nepopunjeno 1,24 milijuna radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj. (Hina)