Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI REKORD

Njemačkoj nedostaje više od 1,24 milijuna radnika: Pogledajte koja su područja najtraženija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački stručnjaci se slažu da drastičan manjak radne snage neće biti moguće pokriti isključivo uvozom nego će se morati dodatno ulagati u obrazovne programe

U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih znanosti i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačko gospodarstvo iz Koelna (IW).

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavio sindikat Njemački strojovođe idu u štrajk, otkazat će se na tisuće putovanja: Traže veće plaće, kraće radno vrijeme... Nesreća na gradilištu u Hamburgu - 2 Traže preživjele Tragedija na baušteli: Urušila se građevinska skela, poginula najmanje tri radnika

„Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s listopadom 2017.“, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

„Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u priopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u studenome bilo nepopunjeno 1,24 milijuna radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene