Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP)
Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier predložio je u ponedjeljak Bundestagu izbor Angele Merkel za kancelarku, a buduća mandatarka vlade najavila je brzo formiranje kabineta i početak rada.


„Njemački predsjednik je današnjim dopisom Bundestagu, na temelju Ustava, predložio izbor Angele Merkel za novu kancelarku“, priopćio je Predsjednički ured u Berlinu.

Vezani članci Njemačka vojska, ilustracija (Foto: AFP) Brže se približava cilju: Njemačka najavila povećanje izdataka za obranu Angela Merkel na godišnjoj konferenciji (Foto: DPA/PIXSELL) Merkel: "Nadam se da će mi se život nakon politike nastaviti i da ću biti zdrava"

Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) bi za kancelarku trebala biti izabrana na sjednici Bundestaga 14. ožujka. To bi Angeli Merkel trebao biti četvrti mandat.

Nakon što su članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na glasovanju podržali ulazak svoje stranke u koaliciju s Unijom CDU/CSU, Angela Merkel je najavila brzo formiranje nove vlade i početak rada.

„Važno je da brzo započnemo s radom kao nova vlada. Građani imaju pravo na to da se sad nešto počne događati “, rekla je Merkel u ponedjeljak uoči sastanka predsjedništva stranke.

Ona je najavila i jače angažiranje Njemačke na europskoj razini.

„Jak glas Njemačke zajedno s Francuskom i ostalim zemljama članicama je više nego potreban u ovom trenutku, posebice kada se radi o međunarodnoj trgovinskoj politici“, rekla je Merkel aludirajući na sukob SAD-a i Europske unije oko novih carina.

CDU je svojih šest ministara za novi kabinet predstavio prošlog tjedna, a SPD će o svojih šest ministara raspravljati ovog tjedna.

CDU-ova sestrinska Kršćansko-socijalna unija CSU danas je objavila imena svoja tri ministra, pri čemu šef stanke Horst Seehofer preuzima ministarstvo unutarnjih poslova i gradnje, koje će u ovom izbornom razdoblju biti prošireno i za resor koji se naziva „domovina“.

Formiranje tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata moguće je nakon što je SPD jučer objavio da su članovi ove stranke sa 66 posto glasova podržali ponovni ulazak u koaliciju s Unijom CDU/CSU. (Hina)