Njemačka policija, ilustracija
Njemačka policija, ilustracija Foto: Afp

U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacijske zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Duesseldorfu.


''Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovako nešto moguće'', rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Vezani članci Prosvjed u Louisvilleu Na prosvjedu za Breonnu Taylor ranjena dvojica policajaca, prosvjednici uhićeni u više gradova U prometnoj nesreći kod Osijeka poginuo motociklist - 5 Tragedija kod Osijeka: U sudaru s automobilom poginuo 17-godišnji motociklist

Konferencija je sazvana nakon izvršenog pretresa u stanovima policajaca u Rurskoj oblasti i Porajnju, nakon čega je s dužnosti suspendirano 29 pripadnika i pripadnica policije kojima je dokazano da su bili aktivni u Whats App komunikacijskim skupinama (chatovima), u kojima su osobe ekstremno desnog svjetonazora izmjenjivale nedopušteni propagandni materijal.

Suspendirani policajci svi su u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Mülheima na Ruhru. Na računalima i pametnim telefonima suspendiranih policajaca, između ostalog, pronađene su slike na kojima su izbjeglice prikazane u plinskim komorama, slike Adolfa Hitlera te kukasti križevi.

Najavljena interna istraga

Predsjednik policije u Essenu rekao je kako suspendirani policajci do sada nisu upadali u oči zbog ekstremno desnih svjetonazora. Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Reul najavio je internu istragu, kao i postavljanje specijalnog povjerenika za borbu protiv ekstremno desnih tendencija unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako se mogu očekivati otkrića daljnjih slučajeva nakon provjere materijala zaplijenjenog u današnjim pretresima. Sindikat policajaca (GdP) izrazio je ogorčenje zbog prisustva policajaca u radikalno desnim krugovima.

''Borba protiv ekstremne desnice spada u srž zadaća policije i zato je nedopustivo da policajci sami dijele ovakve radikalno desničarske sadržaje'', rekao je predstavnik GdP-a Michael Maatz.