Njemačka policija, ilustracija
Njemačka policija, ilustracija Foto: Afp

U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacijske zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Duesseldorfu.


''Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovako nešto moguće'', rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Vezani članci Njemačka kancelarka Angela Merkel Emotivna Merkel: "Srce mi se slama kada vidim koliko je ljudi umrlo u samoći" Policija Kako li je uopće vozio? Kod Belišća usred bijela dana napuhao nevjerojatnih 4,9 promila

Konferencija je sazvana nakon izvršenog pretresa u stanovima policajaca u Rurskoj oblasti i Porajnju, nakon čega je s dužnosti suspendirano 29 pripadnika i pripadnica policije kojima je dokazano da su bili aktivni u Whats App komunikacijskim skupinama (chatovima), u kojima su osobe ekstremno desnog svjetonazora izmjenjivale nedopušteni propagandni materijal.

Suspendirani policajci svi su u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Mülheima na Ruhru. Na računalima i pametnim telefonima suspendiranih policajaca, između ostalog, pronađene su slike na kojima su izbjeglice prikazane u plinskim komorama, slike Adolfa Hitlera te kukasti križevi.

Najavljena interna istraga

Predsjednik policije u Essenu rekao je kako suspendirani policajci do sada nisu upadali u oči zbog ekstremno desnih svjetonazora. Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Reul najavio je internu istragu, kao i postavljanje specijalnog povjerenika za borbu protiv ekstremno desnih tendencija unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako se mogu očekivati otkrića daljnjih slučajeva nakon provjere materijala zaplijenjenog u današnjim pretresima. Sindikat policajaca (GdP) izrazio je ogorčenje zbog prisustva policajaca u radikalno desnim krugovima.

''Borba protiv ekstremne desnice spada u srž zadaća policije i zato je nedopustivo da policajci sami dijele ovakve radikalno desničarske sadržaje'', rekao je predstavnik GdP-a Michael Maatz.