Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekstremistička skupina islamska država (IS) ne zarađuje od prodaje nafte na crnom tržištu toliko mnogo koliko se govori, izvijestili su njemački mediji u petak prenoseći informacije njemačkih tajnih službi.


Prema istraživanju njemačke obavještajne službe BND, procjene zarade IS-a od nafte "nisu realne" i "daleko su pretjerane", objavio je list Sueddeutsche Zeitung.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovime Islamska država dnevno zaradi dva milijuna dolara! Slika nije dostupna Upali u stanove radikalnih islamista, pretražili džamije i islamski centar

Do sada se smatralo da je nafta islamistima glavni izvor prihoda, posebice nakon što je jedan dužnosnik američke državne riznice prošlog mjeseca izjavio da IS od lipnja dnevno zarađuje milijun dolara od prodaje nafte na crnom tržištu.

Međutim, istraživanje BND-a, koji se koristio podacima nevladine organizacije Irački energetski institut, opovrgava te procjene.

WSJ: Obama je poslao tajno pismo Iranu!

U zračnim napadima SAD-a i saveznika uništeno je više od 50 posto naftnih proizvodnih kapaciteta IS-a, a islamistima nedostaje i međunarodnih stručnjaka potrebnih za proizvodnju nafte, tvrdi se u njemačkom izvješću.

BND vjeruje da prodaja nafte IS-u godišnje donosi manje od 100 milijuna dolara, odnosno 270.000 dolara dnevno, a i ta bi procjena mogla biti previsoka, smatraju njemački obavještajci.

IS, koji se smatra jednom od najbogatijih i najorganiziranijih terorističkih skupina u povijesti, financira se ucjenama, krađom umjetnina, otmicama i krijumčarenjem, navodi se u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook