Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački ministar zagovara europsku vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar obrane Franz Josef Jung zauzeo se za to da se u dugoročnoj perspektivi zajednička vojska predvidi kao cilj sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

'Ostvarivanje europske sposobnosti na ovome području u dobrom partnerstvu s NATO-om i Ujedinjenim narodima predstavlja važnu zadaću', izjavio je Jung na 6. Europskom kongresu o obrani u Berlinu.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Jung smatra kako u tu zadaću spada i opremanje interventnih skupina EU-a, koje su stvorene početkom godine, vlastitim zračnim i pomorskih snagama.

Prema njegovim riječima vojska EU-a ostaje 'dugoročna perspektiva'. 

Jung drži mogućim smanjenje vojnog angažmana EU-a u Bosni i Hercegovini.

Stanje u Bosni i Hercegovini prema njegovim riječima ovisi i o razvoju prilika na Kosovu, a 'pregovori o statusu Kosova moraju pridonijeti tome da našu odgovornost prenesemo na civilne strukture'.

Osvrćući se na planove mirovne misije UN-a u sudanskoj pokrajini Darfuru, Jung je izjavio kako je toj regiji 'potrebna pomoć EU-a'. 

Slično je izjavio i o prošlogodišnjoj akciji osiguranja predsjedničkih izbora u Kongu, koja je po njegovu mišljenju pokazala da je EU sposobna djelovati i na vojnom i na civilnom području.

Njemački ministar obrane vjeruje da izobrazba policajaca u
Afganistanu uskoro može'prijeći u odgovornost Europljana'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene