Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtonosna opasnost

Zabrinuti tonovi: 'Džihadisti postaju sve veća opasnost za Europu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema godišnjem izvješću njemačke unutarnje obavještajne službe BfV oko 2000 Europljana, među kojima i 320 njemačkih državljana otišlo je u Siriju gdje se bore zajedno s islamističkim pobunjenicima.

Džihadisti koji se vraćaju očvrsnuli u borbama u sirijskome građanskom ratu više ne predstavljaju samo apstraktnu prijetnju nego smrtonosnu opasnost Europi, rekao je u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

VIDEO Brutalna egzekucija objavljena na Instagramu dokazuje ratni zločin u Siriji

Oko 2000 Europljana, među kojima i 320 njemačkih državljana otišlo je u Siriju gdje se bore zajedno s islamističkim pobunjenicima, rekao je Maiziere predstavljajući godišnje izvješće njemačke unutarnje obavještajne službe BfV.

Europske vlade svim silama nastoje spriječiti odlazak svojih državljana, među kojima ima i tinejdžera, u Siriju u kojoj je sukob, koji je počeo kao mirna pobune protiv predsjednika Bashara al Assada prerastao u oružanu pobunu. U posljednje četiri godine u sukobima je ubijeno više od 160.000 ljudi.

Putovanja u Siriju najčešće počinju jednostavno - letom do Turske niskotarifnom zrakoplovnom kompanijom i nastave se prijelazom preko granice u Siriju.

'Strahovali smo da oni koji se vraćaju iz sukoba u Siriji možda planiraju napade ovdje. Sada znamo da je ta bojazan utemeljena. Apstraktna opasnost pretvorila se u vrlo konkretnu smrtonosnu opasnost u Europi', upozorio je Maiziere.

Al Qaeda uvježbava stotine Britanaca u Siriji kako bi postali džihadisti

Britanski premijer David Cameron u utorak je izjavio da britanski i europski islamisti, koji sudjeluju u borbama na Bliskom istoku predstavljaju najveću opasnost britanskoj sigurnosti.

Šef BfV-a Hans-Georg Maassen je rekao da su vlasti za dlaku izbjegle islamistički napad u Bonnu prije Božića. Napad bi bio vrlo opasan za stanovništvo, a Njemačka je i dalje meta. Francuski državljanin osumnjičen za ubojstvo četvero ljudi u pucnjavi u židovskom muzeju u Bruxellesu u svibnju neko je vrijeme proveo u Siriji gdje je sudjelovao u borbama, a u Francusku se vratio preko Frankfurtske zračne luke.

U izvješću Bfv-a među ostalim stoji da se u Njemačkoj trenutačno nalazi oko 43.000 islamista, a broj članova ultrakonzervativnog salafističkog pokreta neprestano raste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene