Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propust u izvještavanju javnosti

Njemački ministar rada podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar rada Franz Josef Jung podnio je ostavku zbog propusta u izvješćivanju javnosti o napadu u kojemu su sudjelovale i snage Bundeswehra u Afganistanu u početku rujna, kad je još bio ministar obrane.

‘Nakon poduljeg razmatranja stanja i polazeći od stajališta da se svaka odluka mora dobro razmotriti, danas ujutro sam kancelarku obavijestio da se povlačim s mjesta ministra rada’, stoji u priopćenju. Jung, član Kršćansko-demokratske unije, time je preuzeo odgovornost zbog lošeg informiranja javnosti o napadu savezničkog zrakoplovstva 4. rujna na talibanske položaje, kad je, kako se procjenjuje, poginulo i do 60 civila. Ministar rada u kabinetu Angele Merkel tim činom, kako nadalje stoji u priopćenju, želi s njemačke vlade i Bundeswehra ‘skinuti teret’ nastao pošto su u javnost izbile pojedinosti o manjkavu izvješćivanju javnosti nakon spomenuta napada.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

Američki su zrakoplovi 4. rujna na zahtjev njemačkog stožera u Kunduzu na sjeveru Afganistana napali konvoj s cisternama punim goriva koji su prije toga oteli talibani. U raketiranju je poginulo do 160 osoba od kojih su, po istraživanjima NATO-a, 30 do 60 bili civili. Tadašnji njemački ministar obrane Jung je nakon napada poricao civilne žrtve iako je, kako je u četvrtak objevio dnevnik ‘Bild’, o tome bio obaviješten odmah nakon napada. Sadašnji ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg u četvrtak je zbog iste afere otpustio i zapovjednika njemačke vojske Wolfganga Schneiderhana i državnog tajnika u ministarstvu obrane Petera Wicherta.

Oporba unatoč Jungovoj ostavci traži sazivanje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi rasvijetlilo okolonosti te afere. romatrači procjenjuju kako je Jungova ostavka velik teret za novu vladu Angele Merkel koja je na dužnost stupila prije nepunih mjesec dana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene