Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar rada Franz Josef Jung podnio je ostavku zbog propusta u izvješćivanju javnosti o napadu u kojemu su sudjelovale i snage Bundeswehra u Afganistanu u početku rujna, kad je još bio ministar obrane.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
‘Nakon poduljeg razmatranja stanja i polazeći od stajališta da se svaka odluka mora dobro razmotriti, danas ujutro sam kancelarku obavijestio da se povlačim s mjesta ministra rada’, stoji u priopćenju. Jung, član Kršćansko-demokratske unije, time je preuzeo odgovornost zbog lošeg informiranja javnosti o napadu savezničkog zrakoplovstva 4. rujna na talibanske položaje, kad je, kako se procjenjuje, poginulo i do 60 civila. Ministar rada u kabinetu Angele Merkel tim činom, kako nadalje stoji u priopćenju, želi s njemačke vlade i Bundeswehra ‘skinuti teret’ nastao pošto su u javnost izbile pojedinosti o manjkavu izvješćivanju javnosti nakon spomenuta napada.

Američki su zrakoplovi 4. rujna na zahtjev njemačkog stožera u Kunduzu na sjeveru Afganistana napali konvoj s cisternama punim goriva koji su prije toga oteli talibani. U raketiranju je poginulo do 160 osoba od kojih su, po istraživanjima NATO-a, 30 do 60 bili civili. Tadašnji njemački ministar obrane Jung je nakon napada poricao civilne žrtve iako je, kako je u četvrtak objevio dnevnik ‘Bild’, o tome bio obaviješten odmah nakon napada. Sadašnji ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg u četvrtak je zbog iste afere otpustio i zapovjednika njemačke vojske Wolfganga Schneiderhana i državnog tajnika u ministarstvu obrane Petera Wicherta.

Oporba unatoč Jungovoj ostavci traži sazivanje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi rasvijetlilo okolonosti te afere. romatrači procjenjuju kako je Jungova ostavka velik teret za novu vladu Angele Merkel koja je na dužnost stupila prije nepunih mjesec dana. (Hina)