Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Ateni

Njemački ministar financija: Impresioniran sam napretkom Grčke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je izjavio da ga je 'jako impresionirao' napredak koji je Grčka već ostvarila, ustvrdivši da je Njemačka spremna uložiti sredstva u fond za potporu grčkim poduzećima.

'Jako sam impresioniran onime što je Grčka ostvarila glede uravnoteženja proračuna i modernizacije gospodarstva', rekao je Schaeuble tijekom susreta s poslovnim ljudima i svojim grčkim kolegom Janisom Sturanrasom u Ateni, ali i poslije dodao da preostaje još puno posla.

'Njemačka je spremna uložiti u fond koji će grčkim poduzećima omogućiti svježi novac čim on bude spreman', dodao je Schauble, koji je u Atenu došao prvi put od početka krize. Grčki ministar razvoja je pojasnio da će taj fond, nazvan 'institut rasta', surađivati s velikim međunarodnim bankama, a podržat će ga privatni dioničari.

>> Grčkoj odobrena pomoć od četiri milijarde eura

Njemački ministar je istaknuo da Grčka mora nastaviti privatizaciju, otvoriti tržište, modernizirati fiskalni sustav, boriti se protiv neplaćanja poreza i reformirati upravu, koja ima veliku ulogu u razvoju gospodarstva. Podsjetio je da Berlin surađuje s Grčkom u području reforme lokalne administracije.

Dva mjeseca prije njemačkih izbora, ministar je ponovio da se ne razmatra nikakvo dodatno brisanje duga u Grčkoj.

'Moguće je ćemo nakon isteka ovog programa pomoći sljedeće godine trebati jedan drugi program. Već smo to rekli. Ponovno ćemo o tome razgovarati 2014. Ali najprije Grčka mora ispuniti svoje obveze', rekao je Schaeuble u razgovoru za njemački državni radio.

Uoči Schaeubleova posjeta poduzete su izvanredne mjere sigurnosti, jer Grci Njemačku doživljavaju pokretačem politike štednje koja je Grčkoj nametnuta u zamjenu za međunarodnu financijsku pomoć. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Uvjeti i sigurnost Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije" Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene