Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazio zabrinutost

Njemački kancelar upozorio: "Mračne neonacističke mreže su u porastu"

Olaf Scholz
Olaf Scholz Foto: Afp
Prema riječima njemačkog kancelara Olafa Scholza, ekstremno desničarske tendencije su u porastu.

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremno desničarskih tendencija u njegovoj zemlji 79 godina nakon što je oslobođen logor istrebljenja Auschwitz.

"Stalno se pojavljuju nova izvješća o neonacistima i njihovim mračnim mrežama", rekao je socijaldemokrat u snimljenom videoobraćanju objavljenom u subotu u spomen na oslobađanje Auschwitza. Oslobodile su ga sovjetske trupe 27. siječnja 1945. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi

"Istodobno, desničarski populisti jačaju, raspiruju strah i siju mržnju", rekao je Scholz i dodao da se to ne smije prihvatiti.

Prosvjedi protiv krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) dobivaju na zamahu nakon izvješća da su se dva visoka člana stranke sudjelovala na sastanku na kojem se raspravljalo o planovima za masovnu deportaciju građana stranog podrijetla. Prosvjedi diljem zemlje ulaze u treći tjedan.

Prosvjednici žele obuzdati podršku AfD-u, koji je na drugom mjestu na nacionalnoj razini i prvi u tri istočne njemačke pokrajine u kojima se ove godine održavaju izbori.

Pročitajte i ovo Poticaji za električne automobile - 3 Kupnja električnih automobila Tko prvi, njegov poticaj: Država će podijeliti 15 milijuna eura, provjerite uvjete

"Kohezija demokrata čini našu demokraciju snažnom", rekao je Scholz.

"Dobar je osjećaj to samopouzdano pokazivati u javnosti - kao što se sada događa", dodao je.

Kancelar je također pozdravio važnu odluku o prestanku financiranja radikalne desničarske stranke Domovina, koja je potaknula raspravu o tome može li se sličan korak poduzeti protiv nacionalističke stranke AfD, a odluku je nazvao vrlo dobrom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene