Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crpke pred bankrotom

Nijemci po gorivo hrle preko granice zbog jednog poteza njihovih susjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I vozači u Njemačkoj bore se rekordnim cijenama goriva. Kako bi prošli barem malo jeftinije, koriste aplikacije koje im javljaju na kojoj crpki prolaze najpovoljnije, a oni blizu granice s Poljskom pronašli su još jedan način za uštedu.

U Poljskoj je nakon sniženja PDV-a gorivo preko noći pojeftinilo za desetak centi po litri.

Pročitajte i ovo Njemačka policija Ususred prosvjeda Policija upozorava na moguće nerede ljevičarskih skupina: "Energično ćemo reagirati na antisemitizam" Okupljanje islamista u Hamburgu 27. travnja 2024. Okupljanje islamista Usred Europe paradirali s transparentima koji pozivaju na šerijat, političari složni u osudi: "Takvi slobodno mogu iseliti"

Sada je benzin jeftiniji nego u Njemačkoj za 60 centi po litri, a dizel za 45. Tko natoči do vrha, štedi tridesetak eura po odlasku u Poljsku, izračunao je Deutsche Welle.

Profitirale su tako poljske crpke, a one u Njemačkoj, blizu granice su pred bankrotom. Prodaja im je navodno u siječnju pala oko 50 posto.  

Prema pisanju tamošnjih medija, oko 300 do 400 benzinskih postaja bi moglo bankrotirati. Situacija je tim gora što se ionako radi o manje razvijenom istoku zemlje.

Zbog manjka automobila koji toče gorivo, manje je i kupaca u prodavaonicama na crpki. A benzinske pumpe zarađuju dvije trećine na tim sitnicama – na piću, cigaretama, sendvičima, piše DW prenoseći Die Welt.

Središnje udruženje vlasnika benzinskih crpki pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, zahtijevajući pomoć za male poduzetnike koji unajmljuju i vode benzinske postaje. Trebalo bi, kažu, nekako izdržati do ljeta kada u Poljskoj ističe privremeno smanjenje poreza na dodanu vrijednost.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene