Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački biskupi u ponedjeljak su zatražili oprost od više od 120 žrtava seksualnog zlostavljanja u katoličkim školama i ustanovama.


'Ispričavam se žrtvama tih zločina', rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Robert Zollitsch, obećavši da će provesti istragu. Njemačku u zadnja tri tjedna potresa skandal zbog niza otkrića da su svećenici u školama koje vode isusovci i drugi katolički redovi seksualno zlostavljali one koji su im povjereni na brigu. Optužnice se ne mogu podignuti jer se većina slučajeva dogodila prije više od 30 godina. Skandal je izbio prošlog mjeseca kada je bivši isusovac, koji sada živi u Čileu, napisao pismo isprike bivšim učenicima.

Vezani članci Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manjak svećenika otvorio kontroverzno pitanje: Hoće li se oženjeni muškarci moći zaređivati? Slika nije dostupna Kako se Crkva u Hrvatskoj ponaša kada su u pitanju svećenički grijesi?

>> Svećenici seksualno zlostavljali đake u jezuitskoj školi

Zollitsch je rekao da Katolička crkva u Njemačkoj mora više poraditi na zaštiti djece i mladeži od seksualnog uznemiravanja i izraditi nove smjernice za svećenike. Ta bi tema mogla dominirati proljetnim zasjedanjem biskupske konferencije koje u ponedjeljak počinje u Freiburgu, na jugu Njemačke. 'Seksualno zlostavljanje djece strašan je zločin. Još je strašniji kada se događa u Crkvi, jer djeca i mladi polažu posebno povjerenje u svećenike', rekao je Zollitsch. Katolička crkva surađuje s vlastima u istrazi o navodnom zlostavljanju, dodao je. Bivši učenici optužili su 12 zaposlenika u isusovačkim školama u Njemačkoj za razne oblike seksualnog zlostavljanja, rekao je prošlog tjedna u Berlinu odvjetnik toga reda. (Hina)