Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velik broj srednjih škola i gimnazija u južnom dijelu Njemačke zatvoren je ujutro nakon što je policija pronašla naznake o pripremama pokolja, sličnog onomu što se prije dva tjedna dogodio na jednoj njemačkoj srednjoj školi, a policija još uvijek traga za nestalim 18-ogodišnjakom koji je putem interneta najavio da će učiniti pokolj.


"Poduzimamo sve kako bismo otklonili opasnost", izjavio je ministar unutarnjih poslova Njemačke Wolfgang Scaueble (Kršćansko demokratska unija CDU).

Vezani članci Vršnjačko nasilje Ravnatelj bolnice o stanju pretučenog 14-godišnjaka: "Iako su ozljede na početku bile okvalificirane kao lakše, riječ je o teškim ozljedama" Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Nasilnik u Kaštelima sjekirom krenuo na policiju, svladala ga interventna: Prevezen na psihijatriju

Vlasti su krenule u akciju potrage i zatvaranja škola nakon što je dojavljeno da je jedan 18-ogodišnjak putem interneta najavio pokolj. Roditelji ovog učenika su još jučer prijavili njegov nestanak i nestanak pištolja iz obiteljskog posjeda. Policija je u međuvremenu pretražila tri škole koje je ovaj učenik do sada pohađao.

Kao i u slučajevima ranijih pokolja na školama, i ovaj učenik slovi kao usamljenik i zaljubljenik u oružje i nasilne video igre.

Ministar prosvjete savezne pokrajine Baden-Wuertenberg, u kojoj se nalazi većina zatvorenih škola, Helmut Rau, opravdao je današnju akciju te odbacio optužbe za širenjem panike.

"Postoje čvrste indicije da se ne radi o neslanoj šali, nego da
postoji konkretna opasnost i zato je bolje biti oprezan nego se kasnije kajati", zaključio je Rau.

Današnji slučaj iznova je pokrenuo raspravu o zabrani agresivnih video igara koja se posljednjih tjedana razvila u Njemačkoj.

"I najnoviji primjer pokazuje da problematiku agresivnih igara treba uzeti ozbiljno", zaključio je Schaueble.