Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nesreći magnetskog lebdećeg vlaka koja se dogodila prije gotovo dva tjedna u sjeverozapadnoj Njemačkoj kada su poginule 23 osobe, a ranjeno ih je deset, u pitanju je bila ljudska greška, izvijestio je u srijedu njemački državni tužitelj Alexander Retemeyer.


Magnetski lebdeći vlak s djelatnicima energetske tvrtke RWE ii projekta "Transrapid" pri brzini od preko 200 km/h naletio je na vozilo za održavanje, nakon čega je prednji dio vlaka potpuno uništen ostao visjeti s jednotračne pruge koja se nalazi na visini od četiri metra.

Vezani članci Sudar Snimio nalet vlaka na traktor, pravo je čudo da nitko nije teže ozlijeđen Sudar s vlakom (Foto: Screenshot/YouTube) Prikolicom zapeo na pruzi, vlak nije uspio stati na vrijeme

Njemački su dužnosnici već tada isključili mogućnost tehničke pogreške izjavivši kako je do nesreće vjerojatno došlo zbog ljudskog faktora.

- Oba zaposlenika u kontrolnoj prostoriji napravila su pogrešku, rekao je Retemeyer. 

Audio-snimka jasno pokazuje da su oba zaposlenika
"maglevu" dala uputu da je sve čisto, unatoč tomu što se na pruzi nalazilo vozilo za održavanje teško 60 tona.

- Vozač vlaka djelomično je odgovoran jer je nastavio vožnju unatoč prepreci i nije kočio prije sudara iako je vidljivost bila dobra, rekao je Retemeyer, dodavši kako je vozač smrtno stradao u sudaru.

Zaposlenici u kontrolnoj prostoriji bit će službeno ispitani nakon što liječnici utvrde da su prevladali prvobitni šok zbog nesreće za koju su odgovorni.