Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: Vrhovni sud zabranio tajnu pretragu računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajna pretraživanja osobnih računala od strane policije pomoću specijalnih programa 'trojanaca', nezakonita su, odlučio je Njemački vrhovni sud. Tužiteljstvo i policija smatraju da im se time oduzima važno sredstvo u borbi protiv terorizma i kriminala.

"Ne postoji zakonska osnova za tajne pretrage računala", zaključio je Vrhovni sud u Karlsruheu.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Ilustracija logično? Znate li da je na nekim mjestima u SAD-u zabranjeno parkirati unatrag? Razlozi su zanimljivi

Najviši njemački sud je zaključio da se tzv. online pretraživanja baza podataka bez znanja vlasnika, kose s trenutnim pravilnikom o kaznenim procesima.

"Pretraga podataka pomoću kompjutorskih programa koji su na računalo instalirani bez znanja vlasnika nezakonita su i krše prava građana", zaključio je Njemački vrhovni sud.

Sud je time odbacio zahtjev državne tužiteljice Monike Harms koja je pomoću tzv. 'trojanaca', programa koji se bez znanja vlasnika putem interneta instaliraju na računala i uz pomoć kojih je moguća pretraga medija za pohranu podataka, htjela pretražiti računalo jednog njemačkog islamiste.

Njemački političari, koji u tajnim pretraživanjima računala vide
efikasno sredstvo u borbi protiv međunarodnog terorizma, zatražili su hitnu promjenu zakona koji bi omogućio tajnu pretragu.

"U interesu istrage protiv međunarodnog terorizma je da se dio akcije vrši tajnim putem i mi za to moramo stvoriti zakonsku osnovu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Njemačke Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija-CDU).

Hitne promjene u postojećem zakonu koje bi omogućile tajne pretrage je zatražilo i državno odvjetništvo i sindikat policije.
Prema mišljenju predstavnika policije tajne pretrage su nužne posebice na području kompjuterskog kriminaliteta te posebice u suzbijanju dječje pornografije.

Današnju odluku pozdravili su predstavnici oporbe koji drže da tajno pretraživanje osobnih računala krši građanska prava te su zabranu manipuliranja osobnim podacima okarakterizirali kao "sretan događaj za građanska prava i sve vlasnike kompjutera s pristupom internetu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene