Policija u Chemnitzu (Foto: Andreas Seidel/DPA/PIXSELL)
Policija u Chemnitzu (Foto: Andreas Seidel/DPA/PIXSELL)

Pripadnici desnih radikalnih skupina spontano su se jučer okupili na ulicama Chemnitza u Njemačkoj te napadali osobe stranog porijekla kao reakciju na navodnu upletenost stranaca u smrt jednog muškarca koji je preminuo nakon tučnjave na gradskom slavlju u noći sa subote na nedjelju.


Njemačka vlada u ponedjeljak je najoštrije osudila napade. „Ovakva okupljanja, lov na osobe koje izgledaju drugačije ili pokušaji sijanja mržnje po ulicama, to je nešto što apsolutno ne prihvaćamo i tomu u njemačkim gradovima nema mjesta“, rekao je glasnogovornik Njemačke savezne vlade Steffen Seibert.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) U polju kod Trogira pronađeno tijelo, bilo je u jako lošem stanju Policija,ilustracija (Foto: Pixsell,Sanjin Strukic) Manji policijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom: "Ako ne dođe do dijaloga, pozvat ćemo sve policajce na prosvjed i štrajk"

„U Njemačkoj nema mjesta za linč i za grupe koje po ulicama šire mržnju, netoleranciju i ekstremizam“, dodao je Seibert.

Povod je navodna umiješanost stranaca u ubojstvo jednog muškarca na gradskom slavlju u noći sa subote na nedjelju. Policija je u međuvremenu uhitila dvojicu „mlađih muškaraca“ Sirijca i Iračanina.

Nakon što su se po društvenim mrežama proširile informacije po kojima je ubijeni muškarac htio zaštiti jednu ženu od napastovanja migranata, u gradu su se počeli okupljati pripadnici desno ekstremne scene Chemnitza i pripadnici ekstremne huliganske scene.

Jedna desna grupacija je preko društvenih mreža pozvala parolama poput „Uzmimo kontrolu ponovno u svoje ruke“ i „Mi smo narod“ pri čemu je slogan „Mi smo narod“ slogan građanskog pokreta otpora za vrijeme DDR-a.

Chemnitz, bivši Grad Karla Marxa, se nalazi u Saskoj, saveznoj pokrajini koja slovi kao uporište desno ekstremne scene u Njemačkoj. (Hina)