Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišlja o zabrani prikazivanja

Njemačka u nedoumici zbog antiislamskog filma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antiislamski film koji je izazvao val nasilnih prosvjeda diljem islamskog svijeta, u Njemačkoj je zbog najave javnog prikazivanja izazvao živu raspravu o slobodi mišljenja, a njemačka vlada razmatra mogućnost zabrane prikazivanja.

Rubna politička skupina, radikalno desna stranka Pro Deutschland najavila je javno prikazivanje filma u Berlinu, a političari se pribojavaju da bi to moglo izazvati val nasilja i u Njemačkoj. Članica berlinske zemaljske vlade zadužena za pitanja integracije Dilek Kolat pozvala je kina u njemačkom glavnom gradu da ne dopuste prikazivanje filma.

"Ne smije se dati prostora ciljanoj provokaciji", izjavila je Kolat za radio RBB. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u međuvremenu istražuje pravne mogućnosti za sprječavanje javnog prikazivanja filma. Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedricht naglasio je da nije riječ o zabrani filma, nego o zabrani njegova javnog prikazivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "nema toga tko će mi je zabraniti" Sporni plakat osvanuo i u Zenici, građani bijesni: ''Ovo se mora ukloniti'' Slika nije dostupna MUČNA ZABRANA Tvrdolinijaši ne odustaju od zakona: Držanje kućnih ljubimaca i šetanje pasa bit će kažnjivo

>> Rusija bi mogla blokirati Youtube zbog protuislamskog filma

"Ovdje je riječ o političkom skupu. Stoga smatram prikladnim da ispitamo sve pravne mogućnosti vezane za pravo okupljanja i javni red", izjavio je ministar za televizijski kanal Phoenix. Sličnog je mišljenja i savezna kancelarka Angela Merkel, koja je u ponedjeljak također izjavila da vlada razmatra mogućnost zabrane filma. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle smatra da Njemačka treba poslati signal da "ostaje tolerantna zemlja". Film je povrijedio mnoge ljude, a vrijeđanje religije u Njemačkoj je zabranjeno, naglasio je Westerwelle.

Ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, koja se također zauzima za ispitivanje mogućnosti zabrane prikazivanja filma, upozorila je međutim da slične odluke, donešene u samo jednoj državi, imaju ograničeni učinak. S druge strane, predstavnici oporbenih Zelenih protive se zabrani prikazivanja, pozivajući se upravo na pravo mišljenja.

'Opasnost od osjetnog remećenja javnog reda i mira'

"Ne postoji pravni temelj za zabranu", izjavila je predsjednica kluba zastupnika Zelenih u Bundestagu Renate Kuenast za televizijsku postaju ZDF. "Film nije vrijedan toga da zbog njega uništavamo naše pravo na slobodno izražavanje mišljenja", smatra podpredsjednica Bundestaga, također političarka Zelenih, Katrin Goering-Erkardt. Ni muslimani u Njemačkoj, kojih ima oko četiri milijuna odnosno oko pet posto ukupnog stanovništva, nisu jedinstveni kad je riječ o mogućoj zabrani prikazivanja filma.

Predsjednik središnjeg odbora muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek, upozorio je na mogućnost uličnih nereda u zemlji ukoliko bi došlo do prikazivanja filma, te se stoga izjasnio za zabranu. Postoji opasnost od "osjetnog remećenja javnog reda i mira", jer bi ekstremisti "i na jednoj i na drugoj strani" mogli izazvati nerede, izjavio je Mazyek za televizijsku mrežu ARD.

Udruga Lieberalno-islamski savez protivi se zabrani prikazivanja. "Što se više govori o zabrani i tabuizira takve sadržaje, to više štete nastaje", smatra predsjednica te udruge Lamya Kaddor. Njemački crveni križ strahuje u međuvremenu da bi se prikazivanje filma u Njemačkoj moglo negativno odraziti na rad te humanitarne organizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene