Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjedi protiv transporta nuklearnog otpada u Njemačkoj su se zaoštrili.


U više navrata je došlo do sukoba između policije i prosvjednika koji pokušavaju spriječiti dolazak željezničke kompozicije s otpadom do skladišta u sjevernonjemačkom Gorlebenu, priopćila je policija.

Vezani članci Slika nije dostupna Most će tražiti sankcije zbog noćnog transporta nafte, INA priopćila da to nije dioničarsko pitanje Slika nije dostupna Stižu samovozeći kamioni, milijuni ostaju bez posla?

'Prosvjednici su u blizini kolodvora Dannenberg na kojem bi spremnici s atomskom otpadom trebali biti prebačeni na kamione zauzeli kolosjek a djelomično su izvadili i šljunak između tračnica kako bi onemogućili prolazak kompozicije', priopćeno je iz policije.

Prilikom pokušaja uklanjanja prosvjednika s kolosjeka je došlo do sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac i palice. Prosvjednici su uzvratili signalnim streljivom i pirotehničkim sredstvima, stoji u priopćenju policije.

Blokada prilaznih cesta

Policija i prosvjednici su se sukobili i prilikom blokade nekoliko prilaznih cesta. Pritom je, kako javlja državna televizijska postaja ARD zapaljeno jedno oklopno policijsko vozilo a među prosvjednicima ima i ozlijeđenih.

>> Muenchen: 10-kilometarski ljudski lanac protiv nuklearki

Prosvjedi su upereni protiv prijevoza atomskog otpada iz pogona za preradu u francuskom La Hageu u privremeno odlagalište u Gorlebenu. Prosvjedi prate svaki od ovih transporta još od početka primjene ove prakse 1994. a ove godine se s 50.000 očekuje dosad najveći broj prosvjednika. (Hina)