Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"Predstavljaju prijetnju"

Njemačka se priprema na povratak stotinu djece islamista: "Ne zna se kad će se ta djeca vratiti"

Djeca u Iraku, arhiva (Foto: AFP)
Djeca u Iraku, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačka sigurnosna zajednica priprema se za dolazak oko stotinu djece onih koji su napustili državu kako bi se u Iraku i Siriji borili na strani Islamske države.

Vjeruje se da je gotovo tisuću ljudi napustilo Njemačku kako bi se pridružilo islamističkim militantima. Sada kad se prisutnost te radikalne skupine na Bliskom istoku urušava, neki od njih vraćaju se sa članovima obitelji, a njemačke vlasti pokušavaju osigurati oslobađanje djece čiji su roditelji pritvoreni.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

U dokumentu poslanom zastupniku, a koji je Reuters vidio u ponedjeljak, državna tajnica ministarstva unutarnjih poslova Emily Haber ističe kako je teško procijeniti točni broj djece koja će se vratiti jer se ne zna koliko ih je rođeno dok su njihovi roditelji bili u Iraku i Siriji.

No sigurnosni dužnosnici imaju informacije da je riječ o "niskoj troznamenkastoj brojci", a većina će ih biti bebe ili djeca predškolske dobi, napisala je Haber u odgovoru na službeni parlamentarni upit zastupnice Zelenih Irene Mihalic.

Čelnik njemačke unutarnje obavještajne agencije BfV Hans-Georg Maassen upozorio je u listopadu da djeca islamista povratnika predstavljaju prijetnju jer su "socijalizirana i indoktrinirana u ratnim područjima".

Radikalizacija djece važna je tema u Njemačkoj jer su 2016. čak tri od pet islamističkih napada izveli maloljetnici, a 12-godišnji dječak je pritvoren jer je pokušavao aktivirati bombu na Božićnom sajmu u Ludwigshafenu.

Njemačka vlada je objavila kako ima dokaze da se u Irak i Siriju do studenog 2017. otišlo boriti 960 ljudi, od kojih se trećina vratila u Njemačku. Oko 150 njih je poginulo u sukobima, stoji u podacima vlade.

Državna tajnica Haber naglasila je kako ne postoje dokazi o velikom rastu povrataka boraca iz Iraka i Sirije u posljednjim mjesecima, usprkos vojnim porazima Islamske države.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pruža konzularne usluge njemačkim građanima i njihovoj djeci koji su pritvoreni u Iraku, te traži povratak djece koja su sad u zatvorima sa svojim roditeljima u toj bliskoistočnoj državi, otkrila je Haber.

"Ne zna se kad će se ta djeca vratiti jer to većinom ovisi o suradnji iračkih vlasti", napisala je.

Uzimajući u obzir decentralizirani federalni ustroj Njemačke, dužnosnici saveznih država bit će glavni odgovorni za deradikalizaciju onih koji su se vratili iz Iraka i Sirije, uključujući one koji su osuđeni i u zatvoru, rekla je Haber, dodavši kako federalna vlada to podržava kroz niz inicijativa.

Za 2018. su planirani novi vladini programi za obrazovanje i deradikalizaciju stranih boraca, a vlasti financiraju i programe u svakoj od 16 saveznih država kako bi se spriječila dodatna radikalizacija u zatvorima. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene