Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

Njemačka potvrdila da je špijunirala za Washington

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik njemačkih obavještajnih službi (BND) potvrdio je za list Frankfurter Allgemeine am Sontag od nedjelje, da je jedan od njihovih agenata, uhićen u srijedu, špijunirao za Sjedinjene Američke Države.

"Svi tragovi ukazuju na to da je radio za Amerikance", naveo je taj visoko plasirani izvor za FAS, prema dijelu članka objavljenog u subotu.

Pročitajte i ovo Forenzičari (Foto: AFP) Razvijen u Rusiji Zapanjujuće otkriće: Špijun i njegova kći napadnuti otrovom pet puta smrtonosnijim od dosad korištenog Slika nije dostupna UHITILI GA DVOSTRUKI ŠPIJUN Otkrili ISIS-ovu "krticu" u njemačkoj obavještajnoj službi

Prema navodima više njemačkih medija, isti agent navodno je svoje usluge ponudio i ruskim obavještajcima te kontaktirao s konzulatom Rusije u Muenchenu i tako su otkrivene njegove aktivnosti dvostrukog agenta.

Taj 31-godišnji suradnik BND-a radio je za američke obavještajne službe od kraja 2012. i ukrao više od 200 dokumenata, piše FAS. Usto je bio zadužen za prikupljanje dokumenata o jednom njemačkom parlamentarnom povjerenstvu osnovanom nakon otkrića o navodnoj špijunaži američke objavještajne agencije NSA, prema istom izvoru.

Američki špijun navodno uhićen u Njemačkoj

Taj čovjek, zaposlen u odjelu BND-a zaduženom za zaštitu njemačkih vojnika u inozemstvu, uspio je navodno predati samo dva dokumenta.

Na pitanje o toj aferi na redovnoj konferenciji za novinare u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je da je kancelarka Angela Merkel o tome informirana u četrvtak. "Njemačka vlada će pričekati rezultate istrage. Riječ je o velikoj aferi", rekao je.

Odnosi SAD i Njemačke vrlo su napeti nakon što je bivši savjetnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden iznio podatke o opsežom programu špijuniranja, usmjerenom posebice na Njemačku i mobitel Angele Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene