Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvoren zid u crkvi koji je 300 godina dijelio njemačke katolike i protestante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorit će se vrata u metar širokom crkvenom zidu koji je 300 godina dijelio katolike i protestante u istoj crkvi u njemačkom gradu Mosbachu, objavili su u četvrtak dužnosnici.

Proslava otvaranja vrata obilježit će se 27. srpnja svečanom misom u katoličkoj strani crkve i evangeličkom vjerskom službom u protestantskom dijelu.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Nakon mise, vrata će otvoriti predstavnici dviju vjerskih zajednica i simbolički si pružiti ruku pomirenja.

Održavanje katoličke mise u toj gotičkoj crkvi zabranjeno je nakon reformacije u 16. stoljeću, no lokalni princ Philipp Wilhem, inače katolik, uveo je 1685. godine vjerske slobode.

Dvjema vjerskim zajednicima naredio je da podijele crkvu svete Julijane, no kako se nisu mogli dogovoriti, crkva je zidom podijeljena na dva dijela.

Katolički svećenik Klaus Bader rekao je kako bi bio sretniji da se mogao ukloniti cijeli zid, no to nije moguće jer je crkva zaštićeni spomenik kulture.

Katolici i protestanti u tom gradu na jugozapadu Njemačke s 25.000 stanovnika dogovorili su se da će po pola podijeliti troškove radova od 38.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene