Njemački tenk Leopard 2
Njemački tenk Leopard 2 Foto: Afp

Iz njemačkih nadležnih ministarstava potvrđeno je kako će zemlja u Ukrajinu izvesti do 178 tenkova Leopard. Isti će se dostavljati u fazama, a već do kraja godine očekuje se isporuka do 80 tenkova.


Njemačko ministarstvo gospodarstva odobrilo je izvoz do 178 borbenih tenkova Leopard 1A5 Ukrajini. "Koliko će doista tenkova Leopard 1A5 biti dostavljeno, ovisi o potrebnom poslu održavanja", zajednički su u utorak priopćili ministarstvo gospodarstva i ministarstvo obrane. Njemačka vlada već je dala svoje odobrenje na izvoz obnovljenih tenkova prošli tjedan.

Vezani članci Xi Jinping i Vladimir Putin Putin komentirao nagađanja o vojnom savezu s Kinom pa napao Zapad: "Počinju graditi osovinu nalik na onu 1930-ih" Donbas Kako je slavna crnica zaustavila velike ofenzive na istoku Ukrajine: "Za tri ili četiri tjedna, kada to prođe, zasigurno će biti velikih napada"

Leopard 1 je prvi borbeni tenk izgrađen za Bundeswehr nakon Drugog svjetskog rata. Od 1965. do sredine 1980-ih godina, proizvedeno je 4.700 tenkova. Bundeswehr je još prije 20 godina povukao iz upotrebe posljednji Leopard 1.

Prije dva tjedna, nakon dugačke rasprave, njemačka vlada odlučila je poslati Ukrajini 14 modernijih Leoparda 2 i dopustiti saveznicima da izvezu takve oružane sustave proizvedene u Njemačkoj.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je u Kijevu da će Leopardi 1 biti dostavljani u fazama. 20 do 25 tenkova bi trebalo biti dostavljeno do ljeta, a do 80 do kraja godine, s ciljem dosezanja više od 100 tijekom prvog ili drugog kvartala 2024. godine.

To bi značilo opremanje barem tri ukrajinska bataljuna, uključujući i materijal za rezervne dijelove i streljivo. Dodatno, rekao je, počela je obuka 600 časnika. Pistorius je rekao da se Njemačka nada da tenkovi mogu "doprinijeti nastavku ukrajinske mogućnosti da se brani i odbije napad."

Naglasio je da ne treba biti sumnje da će Njemačka, kao i drugi partneri u Europi, i dalje "nastaviti čvrsto stajati uz Ukrajinu u budućnosti i podupirati je kako god je to moguće." Do kraja mjeseca će, prema Pistoriusu, Ukrajina primiti više navođenih projektila, kao i pet protuzračnih tenkova Cheetah i dodatnih pet oklopnih vozila Badger. Pet tenkova Biner koji na sebi nose mostove bit će dostavljeno u ožujku.

Njemački obrambeni opskrbljivač Theinmetall rekao je odvojeno da planira poslati prvih 20 do 25 borbenih tenkova Leopard 1 u Ukrajinu ove godine. Do kraja 2024. godine, preostalih 88 Leoparda 1 bi trebalo biti dostavljeno, rekao je u utorak izvršni direktor Armin Papperger na konferenciji Europe 2023 u Berlinu.

Osim Rheinmetalla iz Dusseldorfa, kompanija FFG iz sjevernog grada Flensburga također ima oružane sustave ovog tipa. Rheinmetall i FFG sada najprije moraju popraviti svoje Leoparde 1 da bi ih izvezli u Ukrajinu. "Da smo odlučili u ožujku da se ova vozila trebaju popraviti, bilo bi brže", rekao je Papperger. "No to se nije dogodilo. Stoga moramo sada živjeti s tim. Pretpostavljam da to Ukrajini svejedno puno pomaže".

Rusija, koja je prije gotovo godinu dana započela rat protiv susjedne zemlje, kritizirala je zapadnu vojnu pomoć Ukrajini. Dostavljanje ofenzivnog oružja samo će razvući borbe, ustvrdio je ministar obrane Sergej Šojgu. "Štoviše, takvi koraci uvlače NATO zemlje u sukob i mogu dovesti do neviđene eskalacije".

Rovovski rat s puno mrtvih

Iz Ukrajine su priopćili da su posljednja 24 sata bila najpogubnija za ruske snage od početka rata unazad gotovo godinu dana, u trenutku kada Moskva na bojišnicu šalje desetke tisuća netom mobiliziranih vojnika kao pojačanje za zimsku ofenzivu.

Navode ukrajinske strane agencija Reuters ne može potvrditi iz neovisnih izvora jer i Rusija istovremeno tvrdi da je posljednjih tjedana Ukrajini nanijela velike gubitke u ljudstvu. No, tvrdnje da se radi o borbama s puno mrtvih odgovaraju izvješćima obiju strana koje su zaglavile u rovovskom ratu.

Kijev tvrdi da je tijekom noći ubijeno 1.030 ruskih vojnika, najviše od početka rata u jednom danu. Rusija tvrdi da je u siječnju ukrajinska vojska na bojištu izgubila 6.500 vojnika.

Trenutno, nedaleko od grada Marijinke, oko 30 kilometara od istočnog grada Donetska, jedinica ukrajinskih marinaca granatira ruske položaje. "Nadiru u malim pješačkim skupinama i pokušavaju se približiti sve više i više", rekao je vojnik koji je kao svoje ime naveo Levhen,

Zapovjednik ukrajinske jedinice koji se predstavio kao Volodimir rekao je da ih na mete navode dronovi.

Rusija je u zimskoj ofenzivi zabilježila neke uspjehe, ali nije uspjela osvojiti neki veći grad. Borbe se već mjesecima najviše vode oko Bahmuta i prema najnovijim vijestima ruske snage su opkolile grad sa sjevera i juga. Kijev tvrdi da njihove jedinice i dalje odolijevaju ruskom prodoru.

Ruska strana je također pokrenula i napad na Vuhledar, ukrajinsko uporište u Doneckoj oblasti koje leži na strateškoj raskrsnici između istočnih i južnih crta bojišnice. Britanska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusiji "za uspješnu ofenzivu nedostaju municija i manevarske jedinice".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju