Predsjednik SAD-a Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: AFP)
Predsjednik SAD-a Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: AFP)

Njemački ministar financija Olaf Scholz iznio je sumnje oko toga da će Berlin ispuniti obećanje NATO-u da će do 2024. povećati izdvajanja za obranu na 1,5 posto BDP-a, otkrio je u ponedjeljak dokument ministarstva.


Njemačka je pod pritiskom Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a da poveća izdvajanja za vojsku na dva posto BDP-a, u skladu s ciljem koji su saveznici dogovorili 2014. i nakon toga potvrdili.

Vezani članci Rijeka Laba (Foto/Arhiva: AFP) Njemačka: Povijesna jedrilica puna turista potonula u Labi, ozlijeđene 43 osobe Kolona kamiona (Foto: Arhiva/Ivica Galovic/PIXSELL) Nedostaje im čak 60.000 radnika: Njemački špediteri po parkiralištima traže vozače kamiona

Čini se da će porezni prihodi rasti slabije nego što je očekivano u nadolazećim godinama zbog usporavanja rasta gospodarstva, što znači da su opcije dodatnog izdvajanja za obranu iscrpljene, stoji u 22 stranice dugom dokumentu.

Riječ je o tekstu pripremljenom za Scholza kako bi ga predstavio drugim ministrima, a u njemu piše kako je ministarstvo financija za vojsku i razvojnu pomoć predvidjelo dodatnih 7,3 milijardi eura do 2022.

No za već smanjeni cilj od 1,5 posto za obranu do 2024., što je kancelarka Angela Merkel obećala saveznicima u NATO-u prošle godine, potrebno je mnogo više sredstava, stoji u odvojenoj grafici u dokumentu.

Predviđa se da će izdvajanje za vojsku u Njemačkoj ove godine narasti na 1,3 BDP-a u odnosu na prošlu. (Hina)