Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrkio dokument ministarstva financija

Opcije dodatnog izdvajanja za obranu iscrpljene: Njemačka neće moći udovoljiti zahtjevu SAD-a po pitanju ulaganja u vojsku

Predsjednik SAD-a Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: AFP)
Predsjednik SAD-a Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemački ministar financija Olaf Scholz iznio je sumnje oko toga da će Berlin ispuniti obećanje NATO-u da će do 2024. povećati izdvajanja za obranu na 1,5 posto BDP-a, otkrio je u ponedjeljak dokument ministarstva.

Njemačka je pod pritiskom Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a da poveća izdvajanja za vojsku na dva posto BDP-a, u skladu s ciljem koji su saveznici dogovorili 2014. i nakon toga potvrdili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Njemačka vojska pripreme za rat Njemačka povukla drastičan potez zbog Putinovih prijetnji! "Spremamo se na najgore"

Čini se da će porezni prihodi rasti slabije nego što je očekivano u nadolazećim godinama zbog usporavanja rasta gospodarstva, što znači da su opcije dodatnog izdvajanja za obranu iscrpljene, stoji u 22 stranice dugom dokumentu.

Riječ je o tekstu pripremljenom za Scholza kako bi ga predstavio drugim ministrima, a u njemu piše kako je ministarstvo financija za vojsku i razvojnu pomoć predvidjelo dodatnih 7,3 milijardi eura do 2022.

No za već smanjeni cilj od 1,5 posto za obranu do 2024., što je kancelarka Angela Merkel obećala saveznicima u NATO-u prošle godine, potrebno je mnogo više sredstava, stoji u odvojenoj grafici u dokumentu.

Predviđa se da će izdvajanje za vojsku u Njemačkoj ove godine narasti na 1,3 BDP-a u odnosu na prošlu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene