Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka ne želi ekstremnu desnicu, slijedi zabrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) založili su se , zbog izrazitog porasta kriminalnih djela s ekstremno desnom pozadinom, za ponovno pokretanje postupka zabrane radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), nakon njezina stranačkog kongresa proteklog vikenda u Berlinu.

"Ja sam u potpunosti za to da zabranimo NPD", izjavio je dokancelar i donedavni čelnik SPD-a Franz Muentefering za državnu TV postaju ARD. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Njemačka: Ponovno zahtjev za zabranom ekstremno desnog NPD-a Slika nije dostupna Turski sud odbacio zahtjev za zabranom vladajuće stranke

Ministar rada u kabinetu Angele Merkel istodobno je upozorio na to da prije pokretanja postupka zabrane "treba ukloniti sve pravne prepreke". Muentefering se založio za zabranu NPD-a i inih radikalno desnih stranka kako mladež ne bi 'pala u njihove ruke'.

"Mi se istodobno moramo više posvetiti radu s mladima kako ne bi trčali za NPD-om", zaključio je Muentefering.

I socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit izjasnio se za zabranu NPD-a.

"Mislim da demokracija ne smije trpjeti ispade NPD-ovih aktivista i zato mislim da bi trebalo dobro razmisliti o zabrani", izjavio je Wowereit.

Koalicijski partner SPD-a, demokršćanska Unija CDU/CSU, za sada se protivi pokretanju postupka za zabranu NPD-a. Demokršćanski ministar unutarnjih poslova Uwe Schuenemann misli da novi postupak ne bi urodio plodom ta da bi bio kontraproduktivan.

"Zabrana NPD urodila bi razdvajanjem desnih radikala u manje grupice i ćelije, nakon čega bi ih bilo teže držati na oku", izjavio je Schuenemann za dnevnik "Passauer neue Presse".

Za zabranu NPD-a se načelno zalaže predsjednik sindikata policajaca Konrad Freiberg, ali smatra da zahtjev pravno "ovog puta mora biti savršeno pripremljen".

Zahtjev za zabranom NPD-a, kojeg je 2003. podnijela tadašnja vlada Gerharda Schroedera, propao je pred Ustavnim sudom, nakon što je najviša pravna instanca u zemlji postupak vratila na početak zbog toga jer je država, odnosno Ured za zaštitu ustavnog poretka, došla do saznanja koji bi vodili zabrani preko doušnika u samom vrhu stranke, što je Ustavni sud ocijenio neprihvatljivim.

Novi postupak bi, kako je priopćio Ustavni sud, bio moguć jedino nakon povlačenja svih doušnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka iz redova NPD-a.

NPD je prošlog vikenda održao u Berlinu stranački kongres, što je popraćeno brojnim prosvjedima. Pojedini čelnici NPD-a na kongresu iznova su doveli u pitanje sadašnji demokratski sustav, a o Berlinu se govorilo kao o glavnom gradu "Reicha".

NPD je zastupljen u parlamentima saveznih pokrajina Saska i Mecklenburg-Vorpommern, a cilj mu je ujedinjenje s također radikalno desnim DVU-om i ulazak u Bundestag na parlamentarnim izborima 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene