Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do 25 grama

Ova europska država najavila je djelomičnu legalizaciju kanabisa: "Nitko ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka vlada najavila je u srijedu zakonske promjene koje bi omogućile ograničenu legalizaciju posjedovanja i vlastitog uzgoja kanabisa, ali planovi ne idu toliko daleko kako je prvobitno najavljivano.

"Nacrt zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i posjedovanje tri stabljke kanabisa", stoji u prijedlogu zakona koji su u Berlinu predstavili ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir (Zeleni).

Nadalje će biti dozvoljeno ograničeno izdavanje kanabisa u specijalnim udrugama i uz strogu kontrolu količine.

Lauterbach i Oezdemir rekli su kako je glavni cilj zakonskih promjena smanjenje ilegalnog tržišta opijatima. "Nitko više ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera, kod kojeg ne zna što zapravo kupuje", rekao je Lauterbach.

Oezdemir je rekao kako je dosadašnja politika "potpuno promašila svoj cilj", što pokazuje i povećanje broja kaznenih prijava zbog zloupotreba droga. "Mi moramo pronaći nove načine kako suzbiti ilegalno tržište i kriminal povezan uz ovisnosti", rekao je Oezdemir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje nego 2021., ali... Istraživanje otpadnih voda otkrilo: Zagrepčani drogu konzumiraju najčešće pred vikend, a jedna im je vrsta posebno draga

U sljedećoj fazi trebalo bi biti definirano na koji će se način kanabis izdavati u tzv. Kanabis socijalnim klubovima, koji bi trebali biti otvoreni u određenim regijama i gdje bi se pratio učinak u petogodišnjem razdoblju.

Zakon predviđa pristup ovim klubovima samo za članove pripadajućih udruga koje bi okupljale punoljetne osobe. Te bi udruge pod kontroliranim uvjetima smjele uzgajati i svojim članovima dijeliti kanabis.

Isto tako bi se osobama koje su dosad osuđivane zbog posjedovanja kanabisa u količini manjoj od 25 grama izbrisao upis u kazneni registar.

Izvorno je socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada htjela legalizirati prodaju kanabisa u specijalnim trgovinama, ali se od toga u ovom trenutku odustalo zbog "prevelikih prepreka" u vezi s pravnim odredbama Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štetnija od duhana? Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Eventualna prodaja kanabisa u specijaliziranim trgovinama razmatrat će se nakon probnog razdoblja.

Sindikat policije kritizirao je zakonske promjene zbog bojazni da bi se udruge za uzgoj kanabisa mogle pretvoriti u proizvođače i za ilegalno tržište, na kojem bi drogu nabavljali maloljetnici.

"Posjedovanje tri biljke kanabisa kod kuće ili najviše 25 grama po osobi gotovo je nemoguće kontrolirati", priopćio je Sindikat policije.

Trenutačno je kanabis u Njemačkoj dozvoljen samo u iznimnim slučajevima i u zdravstvene svrhe.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene