Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop ulasku

NJEMAČKA MIJENJA PRAVILA Pooštrava zakon o azilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada u utorak je, reagirajući na rekordan broj izbjeglica, po žurnom postupku donijela paket zakonskih promjena vezanih uz odnos prema podnositeljima zahtjeva za azilom, koji, između ostalog, predviđa i strog odnos prema ekonomskim migrantima, kao i tražiteljima azila sa zapadnog Balkana.

"Njemačka je mjesecima izložena priljevu izbjeglica koji traže sigurnost pred ratom, progonima. Broj izbjeglica je bez presedana i, za suočavanje s izazovima nastalim u ovoj situaciji, potrebno je ubrzati postupak donošenja odluke o pravu na azil pojedinaca. Nužno je pojednostaviti i postupak protjerivanja osoba kojima je zahtjev odbijen, ali i ukloniti čimbenike koji vode k porastu broja neosnovanih zahtjeva za azilom", stoji u prijedlogu zakona kojeg je potpisao njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise Slika nije dostupna Nije mogao ništa učiniti ČOVJEK KOJI JE IZGUBIO SVE 'More je progutalo moju ženu i sedmero djece'

Prijedlog zakona, koji bi po žurnom postupku trebao proći kroz parlamentarni postupak, predviđa proglašenje daljnjih zemalja zapadnog Balkana sigurnima. Pored Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, ubuduće bi i Kosovo, Albanija i Crna Gora bile definirane kao zemlje sigurnog porijekla. To omogućava ubrzani postupak rješavanja zahtjeva za azilom osoba koje dolaze iz ovih zemalja, što u pravilu znači brže odbijanje i protjerivanje.

Angeli Merkel zbog izbjegličke krize pada popularnost

Tražitelji azila bi ubuduće bili dulje smješteni u primarne prihvatne centre, gdje bi čekali odluku o zahtjevu za azilom i gdje bi trebali primati isključivo materijalnu, a ne novčanu pomoć kao dosad.

Upravo novčana pomoć se smatra jednim od glavnih poticaja izbjeglicama sa zapadnog Balkana za dolazak u Njemačku.

S druge strane, osobama koje imaju dobre izglede za stjecanje prava na politički azil trebao bi biti omogućen ubrzan pristup integracijskim tečajevima i brže uklapanje u njemačko tržište rada. Za kvalificiranu radnu snagu nakon tri, a za nekvalificiranu nakon 15 mjeseci.

O zakonu bi se trebalo raspravljati već ovog četvrtka u Bundestagu, a očekuje se da bi na snagu mogao stupiti krajem listopada ili početkom studenog.

Predstavnici oporbe i humanitarnih organizacija kritizirali su novi paket zakonskih mjera koalicijske, demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel kao "birokratski i neučinkovit". Stranka Zeleni ministru unutarnjih poslova Thomasu de Maiziereu predbacuje da je "na mala vrata" pooštrio zakon o azilu.

S druge strane neki demokršćanski političari traže dodatne mjere kojima bi se smanjili poticaji koji ekonomske migrante privlače u Njemačku. Jedan od prijedloga je i taj da se izbjeglice bez izgleda za stjecanjem prava na azil odbija i protjeruje u domovine već na samim granicama, kao što je to već praksa u zračnim lukama, što je u utorak predložio i ministar unutarnjih poslova de Maiziere. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene