Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka pritišće:

'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Od 160.000 izbjeglica dosad je raspoređeno samo 160. To je nevjerojatno", smatra ministar u vladi Angele Merkel.

Njemačka vlada povećava pritisak na one zemlje Europske unije koje ignoriraju dogovor o raspodjeli izbjeglica te traži osnivanje fonda u koji bi zemlje koje ne primaju izbjeglice uplaćivale sredstva za njihovo zbrinjavanje u drugim zemljama EU-a, rekao je u četvrtak njemački ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 143 eura svakog mjeseca Njemačka razmišlja o smanjenju socijalne pomoći izbjeglicama Slika nije dostupna Pomoć članicama 'RAZGOVARA SE O TOME' Europa planira uvesti porez solidarnosti?

"Tko nije spreman primiti izbjeglice mora uplatiti u fond iz kojeg bi se financiralo smještaj za izbjeglice u drugim zemljama. To je najmanje što ove zemlje mogu učiniti", rekao je Mueller za državni servis ZDF.

On je istodobno žestoko kritizirao činjenicu da se dogovor EU-a o raspodjeli 160.000 izbjeglica iz prenatrpanih smještaja u Grčkoj i Italiji ne poštuje.

"Od 160.000 izbjeglica dosad je raspoređeno samo 160. To je nevjerojatno", smatra ministar u vladi Angele Merkel.

Mueller je predložio osnivanje posebne EU agencije koja bi se brinula o tomu da se zaključci koje donesu šefovi država i vlada i provedu u djelo.

Europska komisija opomenula Hrvatsku zbog izbjeglica

"Nama je potrebna jedna operativna jedinica u Bruxellesu. Odgovornost leži u rukama Europske komisije", zaključio je Mueller.

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije posljednjih su dana intenzivirali svoje napade na zemlje Europske unije koje se opiru primitku izbjeglica, a istodobno primaju velikodušnu pomoć iz Bruxellesa.

I vicekancelar, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel se založio za smanjenje pomoći zemljama koje ne primaju izbjeglice, a koriste novac iz EU fondova.

"Nitko ne može očekivati da ćemo u Europi nastaviti kao do sada, ako se ne uspijemo dogovoriti oko izbjeglica", rekao je Gabriel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene