Njemačka intenzivira granične kontrole (Foto: AFP)
Njemačka intenzivira granične kontrole (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što je donesena odluka o produljenju kontrole na njemačko-austrijskoj granici, Njemačka je najavila pooštrenje kontrola i na ostalim granicama.


Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u nedjelju navečer preko Twittera je poručio: "Sigurnost počinje na našim granicama. Zato sam, pored produljenja kontrola na njemačko-austrijskoj granici, naložio intenziviranje tzv. pokretnih kontrola i na ostalim granicama. Mi sve svoje granice držimo na oku."

Ministarstvo unutarnjih poslova također je na Twitteru objasnilo kako se radi o mjerama "uspješnije borbe protiv sekundarne migracije u Europi". Pritom se misli na izbjeglice koje iz ostalih zemalja Europske unije pokušavaju ući u Njemačku.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova ustvrdio je kako "se još uvijek bilježi visok broj ilegalnih pokušaja prijelaza granica".

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je samo u prvih osam mjeseci ove godine na njemačko-austrijskoj granici zabilježeno 6700 ilegalnih pokušaja prelaska granice. Od toga je 3700 osoba vraćeno u zemlje EU-a iz kojih su krenule prema Njemačkoj.

Policija u Njemačkoj, ilustracija (Foto: AFP) Švercali granate, puške i pištolje u Njemačku: U Dresdenu podignuta optužnica protiv dvojice muškaraca iz BiH

Pokretne kontrole, koje se u Njemačkoj nazivaju i "skrivene kontrole", mobilne su kontrole granica koje se obavljaju i do 30 kilometara unutar državnog teritorija. Tako je pograničnoj policiji omogućena kontrola sumnjivih osoba i nakon ulaska u Njemačku.

Oporbena stranka Zeleni kritizirala je produljenje kontrole na šengenskoj njemačko-austrijskoj granici.

"Proširenje kontrole na granicama nije samo opasan antieuropski signal, nego i našu policiju dovodi na granice izdrživoga", rekla je unutarnjopolitička glasnogovornica Zelenih u Bundestagu Irene Mihalic.

Koalicijski partner demokršćanske Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), smatra ispravnim borbu protiv ilegalnog useljavanja, ali drži da odluke ne bi trebalo donositi jednostrano.

"Otvorene granice unutar Europe dragocjene su i od velike važnosti. Zato bi bilo bolje sve odluke o produljenju kontrola donijeti u dogovoru s europskim partnerima", rekla je Eva Hoegl iz SPD-a.

Zemlje članice šengenskog prostora smiju u izvanrednim situacijama, i to za razdoblje od po šest mjeseci, uvesti kontrolu svojih granica. Njemačka je kontrolu granice prema Austriji uvela u rujnu 2015. u jeku izbjegličkog vala preko tzv. balkanske rute. (Hina)